Fractievoorzitter Karin Boelhouwer: “GroenLinks feliciteert Lineke Maat van harte met het ontvangen van de eerste editie van de Bakhuis-Wolters prijs. Zij heeft de prijs met haar inzet als directeur van Taal Doet Meer ontzettend verdiend. Daarnaast willen we de andere genomineerden bedanken voor hun deelname, met hun initiatieven leveren zij een belangrijke bijdrage aan de maatschappij, en de emancipatie van de vrouw in het bijzonder!”

Proud Mary - Bakhuis-Wolters Prijs 2021
Proud Mary, gemaakt door Pinky Messchaert.

Lineke Maat eerste winnaar Bakhuis-Wolters prijs

De jury zegt het volgende over Lineke: Lineke Maat is een voorbeeld op het gebied van verbinden. Of het nu gaat om ontmoetingen, nieuwe verbindingen leggen of een al bestaand netwerk aanspreken. Als directeur van Taal Doet Meer viert zij dit jaar haar tienjarig jubileum. Taal Doet Meer begon ooit lang geleden als een initiatief speciaal voor vrouwen met een migratie achtergrond. Door het vergroten van onafhankelijkheid en bewegingsvrijheid werden zij beter op weg geholpen in de Nederlandse samenleving. Inmiddels is de organisatie voor allerlei doelgroepen actief, maar worden de vrouwen nooit uit het oog verloren. Maat opereert veelal achter de schermen, maar velen in de provincie hebben gehoord van haar werk of hebben daar als vrijwilliger aan bijgedragen. De kracht van vrijwilligerswerk door ontmoetingen mogelijk te maken en zo vrouwen te verrijken is waarom Lineke Maat de eerste Bakhuis-Wolters prijs heeft gekregen!

De winnaar van de Bakhuis-Wolters prijs ontvangt een 3D-print van het kunstwerk Proud Mary, gemaakt door Pinky Messchaert.

Initiatief van GroenLinks en Lijst Bittich

De Bakhuis-Wolters prijs kwam er op initiatief van GroenLinks en Lijst Bittich. De reden om deze prijs in het leven te roepen is dat gelijkheid tussen man en vrouw nog altijd geen vanzelfsprekendheid is. Zo bleek vorig jaar bijvoorbeeld dat Nederland 11 plekken is gezakt op de jaarlijkse Global Gender Gap Index van het World Economic Forum. Met de Bakhuis-Wolters Prijs wil GroenLinks vrouwen een podium bieden wiens inzet niet altijd wordt gezien of erkend. De uitreiking vindt elk jaar rond 8 maart, Internationale Vrouwendag, plaats.

Karin Boelhouwer: “De strijd voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen is er één van een lange adem. Vrouwen in de politiek, in de top van bedrijven en organisaties zijn nodig als voorbeeld of rolmodel voor andere vrouwen. Met deze prijs komen Utrechtse rolmodellen onder de aandacht!”