Een gezonde bodem, schoon water en gezonde lucht
Wereldmilieudag 2024 richt zich dit jaar op het herstellen van land, het tegengaan van verwoestijning en het versterken van weerbaarheid tegen droogte.
“Wij zijn de generatie restoratie. Onze generatie kan het land weer herstellen. We weten wat de oorzaken zijn en weten hoe we het moeten aanpakken.”
Wereldwijd worden ongeveer 3 miljard mensen al geraakt door een ongezonde leefomgeving. Jaarlijks worden meer vijftig miljoen mensen rechtstreeks getroffen door droogtes.
Ook in Nederland krijgen we hier steeds meer met extremer weer te maken. Als ik vandaag in mijn tuin kijk, zie ik een weelderige groene tuin door voldoende regen. We hebben in 2023 dan ook een uitzonderlijk raar jaar gehad. Een jaar dat extreem droog begon maar eindigde in het heetste maar ook natste jaar ooit. Maar ik herinner me ook nog goed dat we in 2018, 2020 en 2022 een aantal van onze droogste jaren ooit scoorden. Mijn tuin zag er toen velen malen minder vrolijk en uitgedroogd uit.
Als we wereldwijd onze bodem en leefomgeving groen en gezond maken, kan dit voorkomen dat de wereldwijde voedselproductie afneemt en de voedselprijzen stijgen.
Wat doet GroenLinks in de provincie Utrecht?
Mede door aanjagen van GroenLinks werken we aan het beschermen van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Samen met natuurorganisaties, grondeigenaren, waterschappen en gemeenten maken we het watersysteem op de Utrechtse Heuvelrug gezond en robuust tegen droogte.
Maar er moet meer gebeuren. We willen meer gebieden, in de bebouwde omgeving, op het platteland en in de natuur weerbaar maken voor extremere droogte maar ook extremere regen. We maken ons land gereed voor het veranderde klimaat (klimaatadaptief). Dat gaat hand in hand met een schoon milieu, meer groen in de stad, een gezonde natuur, duurzame landbouw en duurzaam bouwen.
Wat kan je zelf doen?
Ik zou zeggen: kijk naar je buurt. Hoe versteend is deze? Waar zou je samen met de buren de omgeving groener kunnen maken? Groener en daarmee koeler voor in de hete zomers. Afgelopen burendag heb ik samen met 13 van mijn buren, kleine voortuintjes voor de woningen gemaakt. Stenen wippen: een klein begin in Nederland om mijn leefomgeving te vergroenen en te herstellen.
"We kunnen de tijd niet terugdraaien. Maar wel bossen laten groeien, waterbronnen herstellen en bodems gezond maken"
Ronald Franken