Statenlid Marijke de Jong: “De vriendschapsband stamt uit 1995 en heeft in het verleden vast waarde gehad, maar de vraag is of dat nu nog het geval is. China maakt zich op grote schaal schuldig aan het schenden van de mensenrechten, zo bleek ook nog eens uit het recente VN-rapport. Een vriendschapsband past daar wat GroenLinks betreft niet meer bij.”

Vriendschapsband Guangdong

Aan het verbreken van de vriendschapsband ging een lange discussie in Provinciale Staten vooraf. Lange tijd is hiernaar gekeken vanuit een economische bril en de kansen die dat zou bieden voor de Utrechtse economie. Het bespreekbaar maken van de mensenrechtensituatie in China werd daarin meegenomen, maar met weinig effect. Daarbij komt dat samenwerking met China ook risico’s met zich meebrengt op het gebied van (cyber)veiligheid en economische spionage.

Blijven werken aan mensenrechten

Daarom namen Provinciale Staten nu het besluit om de vriendschapsband te verbreken. Daarmee komt aan de ruim 25-jarige vriendschapsband een einde. Uiteraard zullen contacten tussen de Utrechtse regio en China mogelijk blijven, maar niet meer via deze band. En waar die contacten plaatsvinden moeten die wat GroenLinks betreft gericht zijn op verbetering van mensenrechtensituatie, verduurzaming en uitwisseling op het gebied van cultuur, onderwijs en maatschappij.