Statenlid Ernst Hart: “Ik ben blij dat ons voorstel is aangenomen. In de provincie Utrecht gaat het op dit moment om een handjevol sierteeltbedrijven, maar landelijk groeit de sector. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen daarbij is slecht voor zowel volksgezondheid, natuur als milieu. Met het aangenomen voorstel is er alleen nog ruimte in de provincie Utrecht voor nieuwe sierteelt zonder gebruik van deze middelen.”
Provinciale regelgeving
De provincie regelt in de provinciale Omgevingsverordening welke typen bedrijven zijn toegestaan. In deze verordening is al geregeld dat er geen nieuwe agrarische bedrijven mogen komen, maar het is wel mogelijk voor bestaande bedrijven om om te schakelen naar een ander type agrarisch bedrijf. Zo zou bijvoorbeeld een melkveehouder met daarvoor geschikte grond ook sierteelt kunnen gaan bedrijven met chemische middelen.
Gezondheid voor mens en dier
De laatste jaren is uit onderzoek steeds duidelijker geworden welke problemen het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen in de sierteelt met zich meebrengt. Voor bodem, water en lucht. Én voor de gezondheid van dieren en mensen. Dus ook voor de boerenfamilies die met die middelen werken en voor de omwonenden van percelen. GroenLinks wil daarom alleen ruimte bieden voor nieuwe sierteeltbedrijven die geen chemische middelen gebruiken, zoals biologische sierteelt.
Voorstel voor verbod aangenomen
Met het nu aangenomen voorstel wordt dat geregeld bij de eerstvolgende wijziging van de provinciale Omgevingsverordening in 2026. Ook wordt met het voorstel voorkomen dat gronden verhuurd kunnen worden aan sierteeltbedrijven die chemische middelen gebruiken. Het voorstel van GroenLinks werd mede ingediend door PvdA, D66, Volt, Partij voor de Dieren en SP. En verder met steun van ChristenUnie aangenomen.
Ernst Hart: “Hiermee is een belangrijke stap gezet naar een landbouwsector die steeds minder en uiteindelijk geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruikt. We kijken uit naar de verdere uitwerking van het voorstel!”