Statenlid Ernst Hart: “Voor de zomer heeft Provinciale Staten de uitgangspunten voor het Utrechtse Programma Landelijk Gebied vastgesteld. Daarmee staan we in de startblokken om eindelijk aan de slag te gaan met het herstel van de natuur, verbetering van de waterkwaliteit en het geven van duidelijkheid en toekomstperspectief aan boeren. De minister zet hier nu een dikke streep door, een klap in het gezicht van zowel boer als natuur.” 

Nationaal Programma Landelijk Gebied

In het landelijk gebied liggen veel uitdagingen. Of het nu gaat om het bieden van een oplossing voor de stikstofcrisis, herstel en uitbreiding van de natuur, het verbeteren van de waterkwaliteit, de energietransitie, het remmen van bodemdaling en het komen tot een duurzame en toekomstbestendige landbouw. Er moet een hoop gebeuren. Om dat voor elkaar te krijgen, moet er een gezamenlijk en gedragen plan komen dat per gebied aangeeft wat er moet gebeuren. Dat is het Nationaal Programma Landelijk Gebied.

De provincies voeren dat Nationaal Programma Landelijk Gebied uit met hun eigen regionale plannen: het Utrechtse Programma Landelijk Gebied. Dat vervolgens weer is onderverdeeld in een aanpak per kleiner gebied. Afgelopen jaren is er hard gewerkt met alle betrokken partijen om tot een gedragen plan te komen. Nu we op het punt staan om daar uitvoering aan te geven, komt de minister plotseling met haar besluit om hier een streep door te zetten. En zonder steun van het ministerie, kunnen de plannen niet of slechts zeer beperkt doorgaan. 

Geld vanuit het Rijk

Om al die plannen uit te voeren, is namelijk geld nodig. Dat krijgen provincies van de Rijksoverheid. Eerder besloot de nieuwe landelijke coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB al om het hiervoor opgerichte fonds van ruim 24 miljard volledig uit te kleden. Maar met de streep van de minister door het hele NPLG verdwijnt ook de resterende ondersteuning.

Dat kan niet de bedoeling zijn. Daarmee laat de Rijksoverheid zich opnieuw zien als een onbetrouwbare overheid die elke paar jaar met nieuw beleid komt. Dat terwijl boeren al jaren wachten op duidelijkheid en toekomstperspectief en de natuur ondertussen achteruit blijft kachelen. De minister zegt met andere plannen te komen, maar onduidelijk is wat die plannen zijn en dat betekent hoe dan ook verdere vertraging en voortdurende onzekerheid.

Brief aan de Minister

Daarom heeft GroenLinks een brief aan minister Wiersma mede ondertekend die vraagt om op dit besluit terug te komen. We moeten aan de slag: de natuur herstellen, duidelijkheid bieden en een consistente en betrouwbare overheid zijn. De brief die op initiatief van Volt werd opgesteld wordt verder onder meer ondersteund door Provinciale Statenleden van CDA, PvdA, D66, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, SP en FNP Fryslân. 

Ernst Hart: “Ik hoop dat de minister haar besluit heroverweegt en samen met de provincies en alle betrokkenen in de gebieden alsnog aan de slag gaat. De tijd van wachten, steeds weer nieuwe plannen maken en zwabberend overheidsbeleid moet nu echt voorbij zijn. Dat is in het belang van zowel boer als natuur!”