Inmiddels zitten we allemaal al een paar weken thuis. Ineens veranderde onze leefomgeving van een bruisend geheel naar een spookstad. Ondanks dat ik tijdens mijn dagelijkse ochtendwandeling zie dat steeds meer mensen weer voorzichtig meer naar buiten gaan, kan het contrast vandaag bijna niet groter. Koningsdag 2019: de Koninklijke familie bezocht Amersfoort en zowel tijdens Koningsnacht als Koningsdag was mijn straat een grote mensenmassa. Vandaag, precies een jaar later, is er bijna niemand op straat. Een enkele kroeg heeft de buitenkant nog wel oranje versierd, maar alles is dicht. Koningsdag is Woningsdag. Geen live muziek op de pleinen. De grote vraag is dan ook: hoe krijgen kunst en cultuur een plaats in ‘het nieuwe normaal’?

Kunst- en cultuursector

De kunst- en cultuursector wordt hard getroffen. Musea en bibliotheken zijn gesloten en festivals gaan niet door. Waar aan de ene kant muziek, literatuur en andere kunstuitingen veel troost geven in deze, voor veel mensen, onzekere tijden, kampen aan de andere kant culturele instellingen met grote zorgen. De provincie Utrecht heeft besloten om met coulance om te gaan met de lopende subsidies. Iets dat voor GroenLinks erg belangrijk is. Wij zien als fractie hierin een taak voor de overheid en zullen goed in de gaten houden of er ook op een eerlijke manier omgegaan wordt met zzp’ers in deze sector, misschien nog wel de meest hard getroffen groep.

Provincie Utrecht

Zodra er culturele instellingen aankloppen voor hulp zien wij hier zeker een rol voor de provincie. Helemaal nu gemeenten het financieel nog zwaarder hebben dan ze het al hadden. Twee weken geleden steunde de provincie ‘Tas voor Thuis’, een tas voor kinderen in de basisschoolleeftijd vol met spullen om offline aan de slag te gaan met activiteiten op sportief en cultureel gebied. Speciaal voor gezinnen waar laptops en thuisonderwijs niet vanzelfsprekend zijn. Een mooi initiatief voor de creatieve ontwikkeling.

Creativiteit in coronatijd

En creativiteit hebben we nodig in deze periode. Creatieve manieren om elkaar toch nog te blijven zien, maar ook om oplossingen te verzinnen voor de huidige uitdagingen. Kunst en cultuur kunnen ons hierbij helpen, door ons verbeeldingsvermogen te prikkelen. Overal zie je online alternatieven ontstaan om te kunnen blijven genieten van kunst en cultuur, nergens zoveel creativiteit als in deze sector. Dus ja: ook in ‘het nieuwe normaal’ zal er plek zijn voor kunstenaars en cultuurmakers. Juist daarom moeten we er tot die tijd voor zorgen dat de sector niet verloren gaat. Hoe Koningsdag er volgend jaar uitziet? Geen idee! Maar laten we ervoor zorgen dat de cultuursector er is. Het verbindt en inspireert: juist nu.

Ik wens jullie allemaal een hele fijne Woningsdag toe! Pas goed op jezelf en elkaar. Graag tot ziens wanneer het weer kan!

Liefdevolle groet, met gepaste afstand,

Suzanne Vrielink