Statenlid Ali Karataş: “Het medeleven over de hele wereld is groot. Er vielen tienduizenden doden en gewonden, en miljoenen mensen én dieren zijn ontheemd van huis en haard. Het maakt mij verdrietig en ook boos over hoe alles dit zo kon gebeuren. Tegelijkertijd is het hartverwarmend om te zien hoeveel initiatieven er zijn om hulp te bieden. Die moeten we als provincie zoveel mogelijk blijven ondersteunen!”

De maatschappelijke impact

De gevolgen van de aardbeving zijn groot. Sinds deze aardbevingen vonden er al honderden naschokken plaats. De maatschappelijke en economische impact van de aardbeving is wereldwijd voelbaar, zo ook in de provincie Utrecht, waar in het bijzonder in de Turkse- en Syrische gemeenschap in Nederland met families en kennissen die in die landen wonen veel onzekerheid heerst.

In de getroffen gebieden kampt men met een gebrek aan hygiëne- en basisvoorzieningen als tenten, voedsel, water, kleding, noodtoiletten, medicijnen en medische- en psychosociale traumahulpverlening. De noodhulp is volop op gang en ook in Utrecht zijn vele inwonersinitiatieven opgestart om de slachtoffers van deze zware aardbevingen te voorzien van kleding, dekens, warme maaltijden en medische hulpmiddelen, zoals het inspirerende jongereninitiatief Domstadhelpt of de Inzameling Ulu moskee Utrecht.

Schriftelijke vragen

GroenLinks heeft samen met Partij voor de Dieren, Socialisten Utrecht en PvdA schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. Daarin wordt gevraagd of er een beeld is van het aantal Nederlandse en/of Turks-Nederlandse slachtoffers en de maatschappelijke impact hiervan op de Turks-Nederlandse en Syrische gemeenschap in Nederland. Of er een overzicht is van de acties vanuit zowel gemeenten, maatschappelijke organisaties, inwoners als bedrijven. En of de provincie in navolging van andere overheden bereid is om een financiële bijdrage te doen.

Ook wordt gevraagd of de provincie Utrecht haar communicatiekanalen in kan zetten om de acties voor (nood-)hulp en wederopbouw onder de aandacht te brengen. En of het college bereid is om in overleg te gaan met andere provincies en het rijk om gericht ontheemden in Nederland uit te nodigen. Als laatste wordt gevraagd naar de bouwschriften die gelden voor gebouwen in aardbevingsgevoelige gebieden in Nederland en in hoeverre daarmee het instorten van gebouwen bij een aardbeving kan worden voorkomen.

Ali Karataş: “We hopen dat de provincie Utrecht de lokale acties wil ondersteunen en zo bij kan dragen aan de verlichting van het leed voor alle inwoners die door deze verschrikkelijke aardbeving zijn getroffen. Naast hulp en steun aan slachtoffers is de wederopbouw nu het belangrijkste. We kijken uit naar de beantwoording van de vragen!”