Fractievoorzitter Marjolein van Elteren: “GroenLinks hecht grote waarde aan het leven van dieren en dat geldt uiteraard ook voor de wolf. Als een wolf ongewenst gedrag vertoont, moeten we daar dan ook wat aan doen. Het afschieten van een wolf is wat ons betreft echter het allerlaatste redmiddel. Alle alternatieven moeten eerst benut zijn en ook moet een besluit tot afschot juridisch goed in elkaar zitten.”

De wolf in de provincie Utrecht

In 2023 is de eerste wolf blijvend gevestigd in de provincie Utrecht. Een goed teken, want de wolf is een belangrijk roofdier in de natuur, staat aan de top van de voedselketen en heeft een positief effect op de biodiversiteit en de wildpopulaties. De komst van de wolf brengt ook kansen met zich mee om bijvoorbeeld het wild zwijn weer in de provincie Utrecht toe te laten. Ook de populatie reeën zal dan op een natuurlijke manier in balans komen, en dan kan het jaarlijkse afschot van honderden reeën worden afgebouwd.  

Wolf onder vergrootglas

De wolf ligt echter onder een vergrootglas. Incidenten krijgen volop de aandacht en daarmee groeit de onrust. Dat terwijl wolven van nature schuwe dieren zijn. Wat in onze provincie vooral voorkomt is dat een wolf een schaap of andere landbouwdieren aanvalt als deze onvoldoende beschermd zijn. Het is aan eigenaren om hun dieren goed te beschermen. Dat kan bijvoorbeeld met wolfwerende maatregelen zoals hekken of rasters. Voor het nemen van deze maatregelen is er een provinciale subsidieregeling. 

Schriftelijke vragen

In het geval van Bram zijn er mogelijk andere maatregelen nodig. De vraag is alleen of het afschieten van Bram de beste oplossing is en of het ook mag. De provincie verleent deze vergunning nu op het moment dat de beschermingsstatus Europees verlaagd is, waardoor er op 14 juli andere beschermingsregelgeving gaat gelden.

In schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten vraagt GroenLinks waarom er precies in deze overgangsperiode een vergunning voor afschot wordt verleend. In die overgangsperiode is er sprake van een zorgplicht en de vraag is of het afgeven van een vergunning voor afschot daarbij past. GroenLinks wil ook weten of het college verwacht dat de vergunning juridisch stand zal houden bij de rechter. 

Ook wil GroenLinks weten of afschot past bij de handreiking met handelingsopties die de staatssecretaris voor deze overgangsperiode aan provincies gegeven heeft en of Provinciale Staten die handreiking kan ontvangen. Als laatste wil GroenLinks weten hoe wolven in algemeenheid beschermd worden in deze overgangsperiode.