Statenlid Ernst Hart: “Als je de landbouw wil verduurzamen, is het belangrijk om maatregelen te nemen die goed zijn voor zowel natuur, dierenwelzijn als klimaat. In de melkveehouderij sturen op methaanuitstoot per kilo melk kan dit juist tegenwerken. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat dieren binnengehouden worden, meer krachtvoer eten en niet meer natuurlijk gedrag kunnen vertonen zoals buiten grazen. Dat moeten we niet willen!”

Methaan slecht voor het klimaat

Methaan is een 30 keer sterker broeikasgas dan CO2. Het is daarom belangrijk om de uitstoot daarvan te beperken. Koeien stoten onder meer methaan uit bij het verteren van hun voedsel. Die uitstoot kan verlaagd worden door de koe makkelijker verteerbaar eiwit te voeren, zoals krachtvoer, soja en mais. De productie daarvan concurreert echter met de productie van voedsel voor mensen en er is veel kunstmest voor nodig. Dat is slecht voor de bodem. Bovendien kan het voer zorgen voor uitstoot van meer ammoniak en dus stikstof.

Van korte- naar langetermijndenken

Het sturen op minder methaanuitstoot per kilo melk is dan ook kortetermijndenken waarin natuur, bodemgezondheid, biodiversiteit, waterkwaliteit, voedselzekerheid en dierenwelzijn niet worden meegenomen. Het benadeelt extensieve en natuurinclusieve boeren die juist wel bijdragen aan al deze doelen. Door het aantal dieren in balans te brengen met de hoeveelheid grond, ontstaat er een kringloop waarin de uitstoot van methaan geen groot probleem meer vormt voor het klimaat en de koe buiten kan blijven lopen. Daar moet dan ook op ingezet worden.

Schriftelijke vragen

De risico’s van sturen op methaanuitstoot per kilo melk werden recent ook beschreven in een opiniestuk van Caring Farmers e.a. op Boerderij.nl. GroenLinks en Partij voor de Dieren hebben naar aanleiding daarvan schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten gesteld. De partijen willen weten of het college bekend is met dit opiniestuk, of het klopt dat het ministerie op uitstoot van methaan per kilo melk wil gaan sturen en wat het college daarvan vindt.

Ook willen de partijen weten of het college het met GroenLinks en Partij voor de Dieren eens is dat dit kortetermijndenken zou zijn, dat ten koste gaat van onder meer dierenwelzijn, biodiversiteit en milieu en dat dit bovendien niet past bij de provinciale doelen. Als laatste vragen de partijen hoe het college hier verder mee om wil gaan bij de verduurzaming van de landbouw en de stikstofaanpak via het Utrechtse uitvoeringsprogramma landelijk gebied (UPLG).