Statenlid Ali Karataş: “Overheden zoeken naar manieren om inwoners beter te betrekken bij beleids- en besluitvorming. Door samen in gesprek te gaan kan het vertrouwen tussen overheid en burger versterkt worden en tot betere plannen gekomen worden. Een burgerberaad is daar een mooi voorbeeld van. Ik ben dan ook blij dat onze motie is aangenomen om de mogelijkheid van provinciale burgerberaden te onderzoeken!”

Burgerberaad

Hoe zorgen we dat we iedereen betrekken en een representatief beeld hebben van wat inwoners vinden van onderwerpen? Daarvoor is het nodig om je in een onderwerp te verdiepen, expertise op te halen en daarover met elkaar in gesprek te gaan. En niet alleen dat, de deelnemers aan dat gesprek moeten ook zoveel mogelijk representatief zijn voor de hele bevolking. Het burgerberaad probeert dat te bereiken.

Door inwoners te loten is het mogelijk om een representatieve groep aan een burgerberaad deel te laten nemen. Daarbij is het wel belangrijk dat zij een heldere vraag voorgelegd krijgen en dat een burgerberaad goed ondersteund wordt met de nodige experts. Wanneer de koppeling tussen burgerberaad en politiek en samenleving goed georganiseerd is, kan dat tot een gedragen advies leiden en besluiten van de overheid beter maken.

Motie aangenomen

In het nieuwe verkiezingsprogramma van GroenLinks Provincie Utrecht is opgenomen om met burgerberaden te gaan experimenten. De nu door Provinciale Staten aangenomen motie zet daarvoor de eerste stappen, door de mogelijkheid hiervoor te onderzoeken.

Als eerste stap vraagt de motie om in kaart te brengen hoe het nu staat met de betrokkenheid en participatie van inwoners in de provincie Utrecht. Dit kan gedaan worden aan de hand van data in de Staat van Utrecht. De Staat van Utrecht geeft op basis van actueel onderzoek, cijfers en analyses informatie over de provincie Utrecht en alle 26 Utrechtse gemeenten. De Staat van Utrecht laat zien waar de kansen en uitdagingen liggen en biedt input voor plannen of beleid. Als dit beeld onvoldoende is, vraagt de motie om dit verder te onderzoeken

De motie werd uiteindelijk mede ingediend door Partij voor de Dieren, D66, ChristenUnie, CDA en 50PLUS. PvdA en SP steunden de motie. 

Ali Karataş: “De Staten van Utrecht zet met het aannemen van deze motie een nieuwe stap richting democratische vernieuwing op basis van gefundeerdere kennis over onze democratie en participatie. De nieuwe Provinciale Staten kunnen daar na 15 maart verder mee aan de slag. Ik kijk uit naar de uitkomsten daarvan!”