Statenlid Ali Karataş: “Voor GroenLinks is het belangrijk dat de Vuelta meer wordt dan alleen de wielerronde. Dus dat er in de honderd dagen daarvoor al veel aandacht wordt besteed aan lokale maatschappelijke activiteiten in de regio en de Vuelta een stimulans is voor mensen om te gaan sporten en de fietssnelroutes in de provincie op de kaart zet. Daarnaast is het natuurlijk een mooi feest voor de inwoners van de provincie Utrecht en zullen ook Utrechtse verenigingen, horeca en ondernemers kunnen profiteren van bezoekers die een dergelijk evenement trekt.”

De Eem bij Amersfoort
De Eem bij Amersfoort

Feest voor de regio

Eerder hadden we in Utrecht al de Giro d’Italia (2010) en de Tour de France (2015). Met de komst van de Vuelta is dat de derde grote wielerronde die in Nederland start. De route zal lopen door zowel de provincie Utrecht als de provincie Brabant. GroenLinks vindt het belangrijk dat alle inwoners daarbij betrokken worden. In het bijzonder de ‘doorkomstgemeenten’ waar de renners doorheen zal komen. Het is een feest voor de regio!

Legacy, duurzaamheid en biodiversiteit

De verwachting is dat de Vuelta een langer positief effect zal hebben op zowel de populariteit van het sportief fietsen als de aantrekkelijkheid van de regio Utrecht om op bezoek te komen. Goed voor de gezondheid van inwoners en voor ondernemers die zeker na corona wel een meevaller kunnen gebruiken. In de honderd dagen voor de Vuelta zal er ook veel aandacht worden besteed aan activiteiten om het sporten en gezond leven te stimuleren. Daarnaast is het de ambitie om het de meest duurzame wielerronde ooit te maken, onder meer door een duurzame caravaan in te zetten en ook te investeren in circulariteit én biodiversiteit, bijvoorbeeld door het biodivers maken van bermen.