Een van hen was de 49-jarige Rinke. Hij was jarenlang lid van de Utrechtse voetbalclub DESTO, een club die ik persoonlijk goed ken. De club waar hij voetbalde, tenniste en waar hij zijn kinderen vol passie trainde. Een betrokken ouder en vrijwilliger, die net als alle andere onmisbare vrijwilligers in Nederland, het verschil maakt voor onze samenleving.
Hoewel deze en andere extremistische aanslagen als doel of gevolg kunnen hebben dat maatschappelijke spanningen tussen groepen in de samenleving aangewakkerd worden, gebeurde in Utrecht het tegenovergestelde. Uit de pijn en het verdriet na de tramaanslag bleek hoe één Utrecht is. Op 22 maart 2019 kwamen duizenden Utrechters bij elkaar voor een mooie en respectvolle stille tocht ter nagedachtenis van de slachtoffers en uit medeleven met de gewonden. Ook ik liep mee. Ik zag en voelde dat we allemaal meeleven met de nabestaanden, we het samen doen, niemand de aanslag verheerlijkt, iedereen het afkeurt en Utrecht met al haar verschillen een krachtige samenleving is.
‘Utreg buigt nooit’
De drie woorden die het symbool werden van de stille tocht op 22 maart 2019. Hoe belangrijk woorden zijn blijkt uit deze krachtige tekst op het spandoek van de supporters van FC Utrecht. Duizenden kwamen bij elkaar en namen met een stille daad een standpunt in.
Samen met 16.000 Utrechters liepen we de stille tocht vanaf het Jaarbeursplein via de Graadt van Roggenweg langs de tramlijn richting de plek van de aanslag op het 24 Oktoberplein. Daar konden bloemen worden gelegd en afscheid genomen worden van de slachtoffers.
Een mooi en onvergetelijk moment speelde zich af aan het eind van de stille tocht op het 24 Oktoberplein. Supporters van FC Utrecht en de Sayidina Ibrahim-moskee uit Kanaleneiland hielden hun spandoeken boven elkaar. Er klinkt licht applaus als de twee werelden één worden tijdens de stille tocht. Uuuuu wordt er zachtjes geroepen in een zich langzaam ontwikkelend koor. Wat volgt is nog een Uuuuu. En nog een keer applaus. Een mooi spandoek met maar drie woorden die uiteindelijk het symbool werden van de stille tocht: ‘Utreg buigt nooit’.
Nee, we buigen nooit. Utrechters buigen nooit. Utrechters hebben een groot hart. Spreken uit hun hart en doen dat met een groot gevoel voor rechtvaardigheid. Ze laten zich niet terroriseren. Dat is de boodschap die een jaar geleden werd uitgedragen, en we zeker vandaag, maar ook in de toekomst moeten blijven uitdragen!
Statenlid Ali Karataş
Vandaag op 18 maart zou er opnieuw een samenkomst zijn op het 24 Oktoberplein, bij de herinneringsplek die daar is ingericht. Deze fysieke herdenking gaat niet door in verband met de ontwikkelingen omtrent het coronavirus. Dat is begrijpelijk en wenselijk. Wel zal de Dom om 10.43 uur één minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers inluiden. Daarna houden de burgemeester en stadsdichter Ruben van Gogh een toespraak. RTV Utrecht zendt dit live uit. Vanuit huis staan we dan ook stil bij 18 maart. Onze gedachten en medeleven zijn bij de slachtoffers en nabestaanden.
Update: het verslag van RTV Utrecht is hier terug te kijken.