Statenlid Marijke de Jong: “Zo’n 290.000 mensen zijn van deze spoedzorg afhankelijk. Als de partijen er samen niet uitkomen, zou de Dienstapotheek Utrecht vanaf 1 januari deze zorg over moeten nemen, via het thuisbezorgen van medicijnen. Daarover bestaan ernstige zorgen, zoals langere wachttijd of geen tot matige uitleg van het gebruik van medicijnen.”
Onderhandelingen
Op de onderhandelingen tussen de Dienstapotheek en de zorgverzekeraars heeft de provincie weinig invloed. De regels waaronder deze onderhandelingen plaatsvinden zijn immers bepaald door het Rijk. Tegelijkertijd is de Dienstapotheek Eemland een belangrijke regionale voorziening. En om die reden kan de provincie wel de minister oproepen om te bemiddelen met als doel het behoud van de Dienstapotheek Eemland. Daartoe werd eerder al een motie toe aangenomen in de gemeente Amersfoort.
Motie in Provinciale Staten
In Provinciale Staten is nu een vergelijkbare motie aangenomen, die de oproep vanuit de regio extra kracht bij zet. En dat is nodig, want de tijd dringt. Voor 1 januari moet er een oplossing zijn.
Marijke de Jong: “We hopen dat de betrokken partijen er met elkaar uitkomen en dat de Dienstapotheek Eemland de spoedzorg kan blijven verlenen.”