Water en bodem zijn sturend, natuur compenseren voor bouw, nieuwe functies ontsluiten met fiets en OV. Wij zetten in op verdichting en/of functiewijziging van bestaande bebouwing in plaats van nieuwe uitleglocaties. In specifieke gevallen staan we kleinschalige initiatieven voor woningbouw toe, als die verbonden worden met opgaven zoals de energietransitie, klimaatadaptatie en duurzame landbouw. Agrarische gebouwen en terreinen die niet meer door de landbouw worden gebruikt, kunnen bijvoorbeeld worden getransformeerd naar kleinschalige en duurzame woonvoorzieningen mits passend bij het landschap en omliggende functies.

Wat moet de provincie in de komende periode doen?

  • Nieuwe ontwikkelingen moeten toekomstbestendig en klimaatbestendig zijn. Laaggelegen veenpolders zoals Rijnenburg worden niet gebruikt voor woningbouw. Hier is wel ruimte voor duurzame energie, natuurvriendelijke landbouw, (recreatieve) natuur en waterberging.
  • Integrale ruimtelijke gebiedsagenda’s opstellen en daarover afspraken maken met gemeenten en waterschappen. Daarin kan per gebied of gemeente worden opgenomen waar ruimte is voor natuur, woningbouw, duurzame energie, werken en recreatie. Zo werken we aan een integrale duurzame gebiedsgerichte aanpak.
  • De huidige gebouwde omgeving en het landgebruik klimaatbestendig maken. Bijvoorbeeld door oude watergangen terug te brengen of landbouwgrond terug te geven aan de natuur of klimaatbestendige landbouw.
  • De transformatie of intensivering en verduurzaming van verouderde bedrijventerreinen bevorderen.
  • Investeren in een netwerk van natuur met aaneengesloten gebieden en provinciale bufferzones vaststellen. Deze voorkomen dat bebouwde gebieden aan elkaar groeien.