Wat moet de provincie in de komende periode doen?
- Blijven werken aan een OV dat voor iedereen toegankelijk is. Veilige looproutes, gelijkvloers instappen en goede bediening van bushaltes zijn cruciaal. De aanbesteding van het OV moet in lijn worden gebracht met het VN-verdrag over de rechten van mensen met een beperking.
- Zorgen dat informatie, vervoersbewijzen en diverse kortingen voor iedereen bereikbaar is. Ook voor mensen die niet (digi) taalvaardig zijn. OV-organisaties raadplegen ervaringsdeskundigen hierover.
- Vervoersarmoede bestrijden en OV-gebruik stimuleren. We willen verder experimenteren met gratis OV.
- Zorgen voor een gelaagd OV-systeem. In zo’n systeem rijden bussen en trams in een hoge frequentie en is overstappen makkelijk. Dat is beter dan alleen directe verbindingen met een lage frequentie.
- Werkgevers en organisatoren van evenementen aanspreken op hun verantwoordelijkheid om samen met hen collectief vervoer op maat te organiseren, bijvoorbeeld met shuttlebussen.
- Zorgen dat er ook ’s nachts en in het weekend OV is op bestaande lijnen. Zowel voor mensen die buiten reguliere werktijden werken als voor recreatie en uitgaanspubliek.
- Zorgen voor een goed afroepsysteem op locaties met minder reizigers, mits dat voor reizigers van toegevoegde waarde is. Het moet duidelijk bekend, altijd beschikbaar, betrouwbaar, flexibel en snel te boeken zijn.
- Samen met Rijk en gemeenten besluiten tot aanleg van de Merwedelijn, de Papendorplijn en Waterlinielijn. We onderzoeken de mogelijkheid om de Merwedelijn op termijn door te trekken naar het Utrecht Science Park.
- De plannen voor nog ontbrekende snelle en hoogwaardige OV-verbindingen concreet maken. Bijvoorbeeld tussen Utrecht Science Park en Amersfoort. Hierbij wordt landgoed Oostbroek zoveel mogelijk ontzien.