Wat moet de provincie in de komende periode doen?

  • Nieuw beleid toetsen aan de klimaatdoelen en indien nodig daarmee in lijn brengen. Stapsgewijs geldt dat ook voor bestaand beleid. Uiterlijk in 2027 moet al het beleid van provincie Utrecht in lijn zijn met de klimaatdoelen.
  • Werken met een richtinggevend koolstofbudget om de doelen voor 2030 en 2050 naar beleid te kunnen vertalen. Voor de provincie zelf moet het koolstofbudget bindend zijn.
  • Jaarlijks rapporteren aan Provinciale Staten over de integrale voortgang van de aanpak van klimaatverandering. Hiermee kunnen we bijtijds sturen op de benodigde resultaten en waar nodig het beleid aanpassen.
  • Het eigen ambtelijk apparaat dat zich richt op de energietransitie verdubbelen. Dat is nodig om de benodigde expertise efficiënt te benutten en ook kleinere gemeenten te kunnen helpen bij het uitvoeren van de regionale energiestrategieën.
  • De rol van bevoegd gezag nemen bij windenergie en energie-infrastructuur. We willen dat de provincie die rol alleen aan gemeenten overlaat als zij zelf al voortvarend te werk gaan. De provincie kan ook gebieden voor windenergie aanwijzen langs snelwegen, provinciale wegen en vaarwegen. Hiermee waarborgen we de doelen, het algemeen belang en de optimale keuzes vanuit een regionaal perspectief.
  • Met gemeenten bindende afspraken maken over de realisatie van de gemeentelijke Transitievisie Warmte en de bijbehorende wijkuitvoeringsplannen. We willen gemeenten bij de uitvoering ondersteunen met een gezamenlijk op te zetten projecten- en expertisebureau en dat gemeenten jaarlijks aan de provincie rapporteren over de voortgang.