Wat moet de provincie in de komende periode doen?

  • De lokale voedseleconomie stimuleren en de verkoop van streekproducten uitbreiden. Transport- en productieketens worden daardoor korter, de consument weet wat hij koopt en de boer ontvangt een eerlijke prijs. De provincie moet kennisuitwisseling tussen gemeenten op het gebied van stadslandbouw bevorderen.
  • Steun verlenen aan lokale en natuurvriendelijke voedselproductie en de aanleg van voedselbossen op daarvoor geschikte plekken.
  • In publieke gebouwen en bij provinciale evenementen het goede voorbeeld geven met streekgebonden biologische en plantaardige catering.
  • De provinciale Voedselagenda voortzetten en op punten verder verbeteren. We zijn trots op deze agenda die dankzij GroenLinks tot stand is gekomen. De Voedselagenda maakt groene en gezonde keuzes voor de consument makkelijker, vormt de basis voor een circulaire landbouweconomie, een beter bestaan voor boeren en een duurzaam voedselsysteem.
  • GroenLinks wil dat de provincie zich aansluit bij de Green Deal Eiwitrijke Gewassen gericht op regionaal geteelde plantaardige eiwitten en alternatieve eiwitten.
  • Voedselverspilling terugdringen. In samenspraak met gemeenten afspraken maken met supermarkten, voedselbanken en horeca. Voedselverspilling en de overgang naar een meer plantaardig eetpatroon moeten een vast onderdeel worden van natuur- en milieueducatie.