Morgen, dinsdag 11 oktober, wappert de regenboogvlag bij het provinciehuis ter gelegenheid van Coming Out Dag. Vorig jaar gebeurde dit voor het eerst, mede dankzij GroenLinks. Door de regenboogvlag te hijsen op Coming Out Dag laat de provincie zien dat je in Utrecht jezelf mag en kan zijn. GroenLinks vindt het belangrijk dat de overheid deze boodschap zichtbaar uitdraagt.
Coming Out Dag
In 1988 is Coming Out Dag uitgeroepen tot internationale dag om het “uit de kast komen” te vieren. Sinds 2009 is het ook in Nederland een officiële dag om de acceptatie van homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en interseksuelen te bevorderen.
Waarom de regenboogvlag?
GroenLinks vindt het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn, of dat nu thuis, op school, op het werk of bij de sportclub is. Dat is helaas nog niet altijd en overal vanzelfsprekend. Met het hijsen van de regenboogvlag laat de provincie zichtbaar zien het belangrijk te vinden dat je jezelf moet kunnen zijn.
De regenboogvlag is dan ook bedoeld om bewustwording te creëren en kan ook aanleiding zijn voor een gesprek over het onderwerp. Veel mensen staan er niet bij stil en praten er daardoor ook niet over. Zolang mensen er niet direct mee te maken hebben is het ook makkelijk om het op afstand te houden. Dat kan het echter zeer lastig maken om als LHBTI’er uit de kast te komen of het onderwerp überhaupt ter sprake te brengen. De regenboogvlag is een zichtbare steun om dit gesprek toch op gang te krijgen en ruimte te creëren voor mensen om zichzelf te mogen en kunnen zijn.
Ook gemeenten hijsen de regenboogvlag
Dit jaar hijsen in de provincie Utrecht 17 gemeenten de regenboogvlag. Dit mede naar aanleiding van een oproep van het COC Midden-Nederland en aangenomen moties van onder andere GroenLinks in verschillende gemeenteraden. In de provincie Utrecht hijsen de volgende gemeenten de regenboogvlag: Amersfoort, Baarn, Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Leusden, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist.
De gemeenten Lopik, Renswoude, Soest en Woudenberg hebben aangegeven geen regenboogvlag te willen hijsen. In Soest is wel een motie aangenomen om een verkenning te doen naar de noodzaak van LHBT-beleid. De gemeenten Bunschoten, Eemnes, Montfoort, Oudewater en Rhenen hebben op de vraag van het COC (nog) geen reactie gegeven.
GroenLinks vindt het jammer dat sommige gemeenten (nog) niet bereid zijn om de regenboogvlag te hijsen. Want in ook die gemeenten wonen LHBTI’ers die nog niet uit de kast durven te komen. Statenlid Karin Boelhouwer heeft hier tijdens de commissievergadering van 10 oktober aandacht voor gevraagd en wil zoeken naar mogelijkheden om het onderwerp ook in deze gemeenten onder de aandacht te brengen en zo LHBTI’ers een steun in de rug te geven.