Zaterdag 21 mei verzamelden zich circa veertig actieve GroenLinksers in het Kalsbeek College in Woerden. Direct bij de registratietafel kreeg iedereen de keuze om een ballon, een theedoek knijpertje, een ster of een gekleurde letter of cijfer te pakken. Met koffie en thee ontmoetten bekenden en onbekenden elkaar.

Partap Bansie opende de middag, als nieuwe voorzitter van het GroenLinks bestuur in de provincie Utrecht. Hij benadrukte hoe belangrijk het is dat binnen GroenLinks op allerlei niveaus er veel dwarsverbanden zijn en iedereen elkaar kent, zodat we gezamenlijkheid uitstralen en zodra er miscommunicatie is dat snel kunnen oplossen. Toen hij vroeg hoeveel mensen er voor het eerst op een kaderdag waren, bleek dat de helft van de aanwezigen ongeveer te zijn.

Monique Wijnties nam als dagvoorzitter het woord en interviewde Anne Berkheij, de voorzitter van het bestuur van GroenLinks Woerden. Hij studeert filosofie in Leiden en had alle leden in Woerden gebeld om ook naar deze middag te komen.

Daarna lichtte Monique kort het programma van de middag toe. Ze vroeg iedereen kennis te maken door ‘de ballonnen’, de theedoek knijpertjes, de sterren en de grootste groep de cijfers & letters te zoeken. In het groepje stond je erbij stil wat had gemaakt dat je voor dat ding had gekozen. Het was een ontspannen kennismaking. Na afloop reflecteerde Monique op de manier waarop irrationele overeenkomsten kunnen bijdragen aan kennismaken en dus verbinden.

Hierna gaven Florian Bekkers, voorzitter van GroenLinks in de Utrechtse Statenfractie, en Annemiek de Crom een korte introductie op hun workshop. Ongeveer half half splitste de groep op in deze twee parallel sessies: de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie (PRS) & Provinciale Ruimtelijke Verordening (PRV). En, de parmentente personeelsontwikkeling. Hoe kan dit vorm krijgen per afdeling. Vooraf hadden belangstellenden al de GroenLinks Gereedschapskist Lokaal Politiek Personeelsbeleid ontvangen. Beide sessies bleken vanwege vragen en interesse, enigszins uit te lopen. Elke deelnemer haalde er voor zichzelf uit, waarmee hij/zij in zijn/haar afdeling verder kon.

Na een pauze met veel geanimeerde gesprekken, vroeg GroenLinks Baarn even aandacht voor een petitie voor twee kinderen voor wie uitzetting uit Nederland dreigt. Ze haalden vele handtekeningen op.

De rest van de middag stond Rosa Lucassen stil bij een theorie over netwerken en de vraag wanneer mensen zich aan een idee willen verbinden en willen meedoen. Worden het ontdekkingsreizen of controleerbare trajecten? En als samenwerking stagneert, wat doe jij dan? Herken je in welke processen je terecht komt en je opties om daarin bij te sturen? Door in sub-groepjes iemand die een typisch GroenLinks idee had te laten presenteren, bleek hoeveel het uitmaakt of je het open genoeg laat om anderen iets eraan te laten toevoegen, zodat zij mee kunnen gaan doen of wanneer je net te veel bezig bent anderen te ‘overtuigen’. Ook was er een bijdrage van Maria Wiebosch-Steeman, vanuit de landelijke kandidatencommissie. Zij lichtte toe hoezeer zij van lokale afdelingen (besturen, vrijwilligers) afhankelijk is om te horen of ergens een nieuwe wethouder of burgemeester wordt gezocht. Belangrijk is dat gekwalificeerde GroenLinks kandidaten daarop solliciteren. 

We sloten de inspirerende middag af met een borrel.