De GroenLinks-fractie in de Provinciale Staten is blij met het nieuwe verkeersplan van de gemeente Utrecht. Het plan helpt de provincie Utrecht om haar eigen ambities te realiseren, zoals een verdubbeling van het aandeel van de fiets in het spitsverkeer in 2030. Door de bereikbaarheid op een duurzame manier in te vullen, afgestemd op de schaarse ruimte, blijft de stad gezond en aantrekkelijk voor haar bewoners en gasten. Fietsen en openbaar vervoer krijgen prioriteit en worden sterk gestimuleerd. Zo kan de stad blijven groeien zonder dat het autoverkeer binnen de ring toeneemt. Het plan is dan ook een belangrijke steun in de rug voor de provincie om haar eigen doelstellingen bereiken.
Duurzame bereikbaarheid
In het verkeer- en vervoersplan van de gemeente Utrecht Slimme routes, slim regelen, slim bestemmen worden duidelijke keuzes gemaakt die passen bij de problematiek van de grote stad. De gemeente kiest ervoor om duurzame bereikbaarheid en kwaliteit van de ruimte zwaar te laten wegen en zich niet primair te laten leiden door de doorstroming van het autoverkeer.
Statenlid Huib van Essen: “Zoals in de meeste grote steden zal ook in Utrecht de komende jaren het aantal inwoners blijven toenemen. De druk op de schaarse ruimte en de leefbaarheid wordt daarmee nog groter dan deze nu al is, met name in het gebied binnen de ring. Utrecht wil goed bereikbaar blijven maar ook een mooie, aantrekkelijke stad waar het goed toeven is en waar de gezondheid van inwoners en bezoekers hoog in het vaandel staat. Dit betekent meer gebruik van de fiets en het openbaar vervoer en minder auto's in de stad.”
Grote steden kiezen voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer
Met deze keuze voor duurzame bereikbaarheid staat de gemeente Utrecht zeker niet alleen. Ook in steden als Londen, New York, Parijs, Kopenhagen en Amsterdam wordt de druk op de openbare ruimte gevoeld en wordt prioriteit gegeven aan voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. Zo zet de (VVD-) wethouder van Amsterdam in op minder autoverkeer in de binnenstad en het zoveel mogelijk richting de rand dirigeren van het resterende autoverkeer. Dat zorgt voor een gezondere, leefbaardere en aantrekkelijkere stad.
Dit alles kan alleen met betere fietsvoorzieningen en een beter openbaar vervoer. Daar is de gemeente hard mee bezig en ook de provincie draagt daar zelf haar steentje aan bij. Denk aan de Uithoflijn, verbetering van fietsvoorzieningen en OV-knooppunten.
Kritisch over zienswijze provincie Utrecht
De GroenLinks Statenfractie was dan ook erg verbaasd over de kritische zienswijze van de provincie op het verkeersplan van de stad. Ook de recente uitspraken in het AD van de gedeputeerde Verbeek lijken niet in lijn met het mobiliteitsbeleid van de provincie, dat onder andere gericht is op een verdubbeling van het aandeel van de fiets in de spits in 2030. De stelling van de gedeputeerde dat groei van de stad onvermijdelijk leidt tot meer automobiliteit, is niet onderbouwd. Er is voor zowel provincie als gemeente alle reden ervoor te zorgen dat groei van inwoners wel degelijk gepaard kan gaat met een duurzame mobiliteit.
“In de reactie van de gedeputeerde echoot een gedateerd geloof dat de hoeveelheid autoverkeer tot in de eeuwigheid blijft groeien als ware het een natuurverschijnsel. Deze groei in automobiliteit is echter al jaren geleden afgevlakt en het is omwille van onze gezondheid en leefbaarheid in de stad noodzakelijk dat we ervoor zorgen dat die trend doorzet. ” aldus Huib van Essen. “Juist in de stad Utrecht, het meest dichtbevolkte gebied in onze provincie, liggen kansen voor duurzame mobiliteit. Zonder het beleid dat de gemeente nu voorstelt kan de provincie haar eigen doelstellingen wel vergeten. Dat duurzame keuzes tot hele mooie dingen kunnen leiden, hebben we het afgelopen jaar kunnen zien. Wie had 15 jaar geleden bijvoorbeeld durven dromen dat zo’n vreselijke autoweg dwars door Utrecht nu weer is omgetoverd in die mooie Catharijnesingel?”