Provinciale Staten besloten op 21 maart jl. een bedrag van 400.000 euro te investeren in de marketing van het landelijke themajaar rond kunststroming De Stijl. GroenLinks vindt het belangrijk dat dit niet alleen de (vrije tijds-) economie en het toerisme bevordert, het is ook een mooie gelegenheid om Utrechtse scholieren kennis te laten maken met De Stijl!

Het jaar van de Stijl

“In 2017 is het 100 jaar geleden dat de Nederlandse kunststroming De Stijl werd opgericht door Theo van Doesburg. De vernieuwingsdrang van De Stijl wordt de laatste 25 jaar voortgezet onder de noemer Dutch Design. Voor de kunst- en designliefhebber is 2017 hét moment om Nederland te bezoeken. In 2017 zet het NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen) samen met verschillende partners Nederland internationaal op de kaart als cultuurbestemming en als land waar creatievelingen al 100 jaar wereldwijd vernieuwing brengen in architectuur en design.

De Stijl heeft vele ontwerpers en architecten beïnvloed en inspireert hedendaagse kunstenaars nog steeds. Op tal van tentoonstellingen en evenementen is in 2017 de erfenis van de kunstenaars van De Stijl te zien zoals Mondriaan, Rietveld, Van der Leck en Van Doesburg. Dit wordt gecombineerd met het werk van hedendaagse toonaangevende designers. Topmusea als het Gemeentemuseum in Den Haag, Museum De Lakenhal in Leiden, Centraal Museum in Utrecht, Kröller-Müller Museum in Otterlo en Museum Drachten presenteren De Stijl. In Brabant tonen verschillende musea hedendaags Dutch Design en Eindhoven staat van het voorjaar tot de herfst bol van design-events. Bovendien vindt in 2017 de eerste editie van de World Design Expo plaats in Eindhoven.”

Deze ronkende tekst en meer over het themajaar is te lezen via de website van het NBTC.

Belangrijke Stijlkunstenaars uit de provincie Utrecht

In de provincie Utrecht zijn maar liefst vier van de belangrijkste Stijlkunstenaars geboren: Theo van Doesburg (Utrecht 1883), Bart van der Leck (Utrecht 1876), Gerrit Rietveld (Utrecht 1888) en Piet Mondriaan (Amersfoort 1872). Dit biedt de kans om de regio Utrecht te profileren en nationale en internationale bezoekers te trekken. Utrecht en Amersfoort passen hun inhoudelijke culturele programma op het thema aan met tentoonstellingen en culturele activiteiten. Ook komt er een fysieke culturele verbinding tussen Utrecht en Amersfoort. Het Centraal Museum in Utrecht en het Mondriaanhuis in Amersfoort zijn daarvoor de culturele trekkers. Wat het precies wordt is nog niet duidelijk, als voorbeeld kun je denken aan het Van Gogh-fietspad bij Nuenen, geïnspireerd door het schilderij De Sterrennacht van Vincent van Gogh en ontworpen door Daan Roosegaarde.

Laat scholen optimaal meegenieten van dit project

De uitvoering en promotie van dit themajaar kost natuurlijk veel geld, en daar dragen velen aan bij, waaronder de provincie Utrecht. De GroenLinks-fractie vindt het goed dat in dit voorstel de kansen voor toerisme en het bevorderen van economie en werkgelegenheid worden benadrukt, maar benadrukt wel dat het lijkt alsof dit de enige drijfveer is om hier in te investeren en dat vinden we echt wat te eenzijdig.

Statenlid Huib van Essen: “Dit themajaar is een mooie kans om De Stijl onder de aandacht te brengen bij onze inwoners. Ik ben blij met de toezegging van gedeputeerde Mariëtte Pennarts (GroenLinks) dat zij er op toe zal zien dat ook scholen optimaal mee zullen kunnen genieten van dit project.”

Een belangrijk onderdeel van het plan is om ter ere van dit jaar een blijvende ‘landmark’ te creëren, bijvoorbeeld rond de fietsverbinding tussen Utrecht en Amersfoort. Sommige andere partijen waren hier in het debat kritisch over, maar de GroenLinks-fractie gaf aan een fietspad of andere blijvende markering in de openbare ruimte voor themajaar De Stijl juist heel belangrijk te vinden.

Huib van Essen: “Zo’n fysiek cultureel element kan een belangrijke rol spelen in het vergtoten van de zichtbaarheid en herkenbaarheid van De Stijl en het versterken van de betrokkenheid van inwoners. Het Van Gogh fietspad bij Nuenen is een prachtig voorbeeld van hoe een landmark een themajaar kan versterken en blijvend kan verankeren. De precieze uitvoering is aan de culturele partners Centraal Museum en Mondriaanhuis.”