Tijdens de Statenvergadering van 7 december werd het Bodem-, Water- en Milieuplan besproken. Dit plan stuurt op een gezonde leefomgeving en richt zich op maatschappelijke opgaven op het gebied van waterveiligheid en wateroverlast, schoon en voldoende oppervlaktewater, ondergrond en leefkwaliteit stedelijk gebied. Statenlid Erna Kotkamp vroeg hierbij aandacht voor natuur en het betrekken van natuurorganisaties bij het opstellen van het uitvoeringsplan. Gedeputeerde Verbeek zegde toe de relatie met natuur mee te nemen in het uitvoeringsplan en er zorg voor te dragen dat bij het opstellen van het plan ook natuurorganisaties betrokken worden.

Erna Kotkamp: “De kwaliteit en robuustheid van de natuur is sterk afhankelijk van de kwaliteit van bodem, water en milieu. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de natuur direct betrokken wordt bij het BWM-plan. Ik ben blij dat de gedeputeerde die visie deelt en het meegenomen zal worden in het uitvoeringsplan.”

Meer aandacht voor natuur

GroenLinks heeft tijdens de behandeling van het Bodem- Water- en Milieuplan aandacht gevraagd voor natuur. In het plan werd voornamelijk gesproken over de kwaliteit van bodem, water en milieu, maar niet over hoe de kwaliteit hiervan in relatie staat tot de kwaliteit van de natuur. Dit terwijl dit sterk met elkaar samenhangt. GroenLinks is dan ook blij met de toezegging dat dit wel een expliciete plek zal krijgen in het uitvoeringsplan dat uit het BWM-plan zal volgen. Verder is GroenLinks blij met de toezegging dat bij het opstellen van het uitvoeringsplan niet alleen de waterschappen, maar ook natuurorganisaties betrokken zullen worden. GroenLinks vindt het van belang dat goed gekeken wordt naar bijvoorbeeld effecten van waterstand op natuur. Daarnaast kunnen ingrepen in en bij waterwegen grote effecten hebben op de natuur die goed in kaart gebracht moeten worden. Ook de huidige problematiek rondom de bodemdaling in het Groene Hart heeft consequenties voor de natuur, naast natuurlijk de problemen die dit voor bouwwerken en infrastructuur oplevert.

Aardkundige monumenten en strengere regels voor mest en gif

Naast de behandeling van het plan zelf werden er met steun van GroenLinks ook een aantal moties aangenomen. Zo is er op initiatief van de ChristenUnie een motie aangenomen die de provincie oproept om een aantal nieuwe aardkundige monumenten aan te wijzen, naast de zeven aardkundige monumenten die de provincie nu al heeft. Bij aardkundige monumenten moet gedacht worden aan gebieden als de Grebbeberg, maar bijvoorbeeld ook aan de korte- en lange duinen in Soest. Op initiatief van de Partij voor de Dieren werd er verder een motie aangenomen om bij het Rijk te pleiten voor strengere eisen aangaande het gebruik van mest en landbouwgif. Ook deze motie hebben wij van harte gesteund, waarmee deze werd aangenomen.