Op maandag 2 november hebben de Provinciale Staten een mede door GroenLinks ingediende motie aangenomen waarin het college van Gedeputeerde Staten wordt opgeroepen in beroep te gaan, wanneer de minister besluit tot het verhogen van de snelheid op de A2 en dit een verslechtering met zich meebrengt voor de luchtkwaliteit en verkeersveiligheid.

"Met deze snelheidsverhoging zou de minister ingaan tegen gemaakte afspraken ten tijde van de verbreding van de A2. Bovendien is deze verhoging zeer ongewenst vanwege de negatieve gevolgen voor luchtkwaliteit, klimaat, geluid en verkeersveiligheid.", aldus Statenlid Huib van Essen.

De VVD en PvdA hebben in de Tweede Kamer een motie ingediend om de snelheid op de A2 tussen Maarssen en Holendrecht (Amsterdam) zo snel mogelijk, maar uiterlijk medio 2016, te verhogen van 100 naar 130 kilometer per uur. Deze motie kwam op dinsdag 3 november in stemming en is helaas aangenomen.

Huidige situatie en gemaakte afspraken

Op dit moment mag er alleen 's avonds en 's nachts 130 kilometer per uur gereden worden tussen Maarssen en Vinkeveen. Tussen Vinkeveen en Holendrecht is de maximale snelheid dag en nacht 100 kilometer per uur. Met de uitvoering van deze motie zou de snelheid op het gehele traject 130 kilometer per uur worden.

De gemeente Stichtse Vecht heeft een bezwaarprocedure lopen tegen het eerdere besluit van de minister om op het traject Maarssen - Vinkeveen de snelheid 's avonds en 's nachts te verhogen. De uitspraak in deze procedure komt, naar verwachting, op 20 november en zal afhankelijk van de aard van de uitspaak ook gevolgen hebben voor het huidige voornemen.

Het bezwaar van de gemeente Stichtse Vecht is mede gebaseerd op de afspraken die ten tijde van de verbreding van de A2 zijn gemaakt. Zo is destijds in het wegaanpassingsbesluit (WAB) vastgelegd dat bij de verbreding de snelheid maximaal 100 kilometer per uur zou worden. Rijkswaterstaat heeft dit ook in een brochure gezet die onder omwonenden is verspreid. Met het besluit om de snelheid tussen Maarssen en Vinkeveen gedurende de avond- en nachturen te verhogen is de minister al ingegaan tegen deze afspraken en verwachtingen. Het voornemen om nu ook overdag de snelheid te verhogen komt daar dan nog overheen. Huib van Essen: "GroenLinks is van mening dat je zo niet met omwonenden om kunt gaan: een wegverbreding er door krijgen met een belofte die een paar jaar later alweer verbroken wordt."

Verhoogde uitstoot gevaar voor de gezondheid

Naast de schending van gemaakte afspraken, zal een snelheidsverhoging ook aanzienlijke gevolgen hebben voor de luchtkwaliteit. Zo zal de uitstoot van stikstof en fijnstof toenemen waardoor de gezondheid en levensverwachting van de omwonenden verslechtert. De VVD en PvdA beargumenteren dat er nog ruimte zit in de luchtkwaliteitsnormen, en dat de snelheidsverhoging binnen de normen past. Dit terwijl de Wereld Gezondheidsorganisatie adviseert om de concentraties fijnstof juist zo laag mogelijk te houden, omdat er geen niveau van fijnstof is dat niet schadelijk is voor de gezondheid. Dat het binnen de normen valt, wil dus niet zeggen dat het gezond is. Huib van Essen: "GroenLinks wil dat de gezondheid van mensen zwaarder gaat wegen dan een tijdswinst van enkele seconden. Wij storen ons aan de mentaliteit van de landelijke coalitie van VVD en PvdA om - bij monde van de minister - 'de landelijke normen op te vullen'."

In strijd met klimaatdoelen

Daarnaast leidt een snelheidsverhoging naar 130 km/u ook tot meer CO2 uitstoot. Dit gaat dan ook lijnrecht in tegen de uitspraak van de rechter in de klimaatzaak die de Staat oproept om haar eigen klimaatambities serieus te nemen en te vertalen in concrete maatregelen. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft naar aanleiding hiervan recentelijk nog geadviseerd om de maximale snelheid op snelwegen te verlagen om de klimaatdoelstellingen te halen. De nu voorgenomen snelheidsverhoging is dan ook een beweging in de tegengestelde richting.

Motie in Provinciale Staten Utrecht

Het voornemen om de snelheid op de A2 te verhogen was voor de fracties van GroenLinks, 50PLUS, D66, PvdA en SP dan ook aanleiding om een motie in te dienen tijdens de Provinciale Statenvergadering van maandag 2 november. Deze motie roept Gedeputeerde Staten op om in beroep te gaan, wanneer de minister besluit tot het verhogen van de snelheid op de A2 en dit een verslechtering met zich meebrengt voor de luchtkwaliteit en verkeersveiligheid. Deze motie werd met ruime meerderheid aangenomen met naast de indieners ook steun van CDA, ChristenUnie en de PvdD. De VVD, PVV en SGP stemden tegen.