Tussen Zeist en Soest is op en rond de voormalige vliegbasis Soesterberg veel nieuwe natuur ontwikkeld. Met name de natuur op de vliegbasis is van hoge kwaliteit, waarin diverse bedreigde vogelsoorten als de veldleeuwerik en de tapuit goed gedijen. Met de nieuwe samenwerkingsovereenkomst wordt de samenwerking tussen de provincie Utrecht en de gemeenten Zeist en Soest evenwichtiger en is er sprake van meer partnerschap.

Bij de start van het project Vliegbasis Soesterberg en Hart voor de Heuvelrug is afgesproken natuur te ontwikkelen en de kosten daarvoor te dekken uit woningbouwprojecten. Het doel was, en is, om de natuur kostenneutraal aan te leggen. Door de financiële crisis in 2008 zijn de woningbouwprojecten echter stil komen te liggen. In de oude samenwerkingsovereenkomst lagen alle risico’s voor deze woningbouwprojecten bij de provincie, terwijl de opbrengsten voor een deel bij de gemeenten, als eigenaar van een deel van de ontwikkellocaties, lagen. Die scheefheid in de opbrengst- en risicoverdeling is met de nieuwe samenwerkingsovereenkomst verminderd.

Nieuwe samenwerkingsovereenkomst

In de nieuwe samenwerkingsovereenkomst is afgesproken dat de gemeenten en de provincie verantwoordelijkheid dragen op een deel van de projecten. Eventuele kosten bij aanpassing van deze projecten moeten worden gedragen door de projectleider. Zo wordt het risico tot op zekere hoogte gedeeld. Eventueel verder risico wordt gedragen door de provincie, maar ook eventuele meeropbrengsten uit de projecten zijn voor de provincie. Daarnaast mag de provincie de projectleiding van een gemeente overnemen als er onvoldoende voortgang wordt geboekt. GroenLinks is van mening dat met deze afspraken de samenwerking evenwichtiger is geworden en er ook sprake is van meer partnerschap.

Woningen of natuur?

Een discussiepunt is of de natuur niet dusdanig waardevol is dat er moet worden afgezien van de woningbouwprojecten, anderzijds vragen partijen als de PvdA en SP om meer (sociale) woningbouw en dus minder ruimte voor natuur.

Wat GroenLinks betreft is de natuurontwikkeling dermate waardevol dat deze niet kostenneutraal hoeft uit te pakken. Er is op dit moment echter geen politiek draagvlak om de vereiste 30 miljoen op een andere manier binnen te halen, bijvoorbeeld door het verhogen van de motorrijtuigenbelasting. Dat maakt het voorstel om af te zien van woningbouw helaas kansloos. Overigens gaat het wat betreft woningbouw om 19 van de 360 hectare die het project in totaal beslaat. Ruimte voor meer woningbouw ziet GroenLinks in ieder geval niet.

Natuur het belangrijkste

Hoewel GroenLinks vindt dat er in de provincie Utrecht ruimte is voor meer sociale woningbouw en goedkopere woningen heeft GroenLinks voor de vliegbasis Soesterberg gekozen voor de bijzondere natuur. Dat betekent dat we met de woningbouwprojecten op de vliegbasis een zo hoog mogelijke opbrengst willen realiseren om daarmee de aantasting van natuurwaarden zoveel mogelijk te voorkomen. Zo heeft GroenLinks de toezegging gekregen dat een hogere opbrengst ten gunste zal komen aan de natuur, bijvoorbeeld door een minder groot stuk van de 19 hectare te bebouwen.