Op 3 maart sprak de GroenLinks Statenfractie met (kandidaat)raadsleden in de provincie Utrecht over de Jeugdzorg. Deze valt vanaf 2015 onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Een gigantisch proces rond een kwetsbare groep, dat ook nog eens gepaard gaat met bezuinigingen. Dat vraagt terecht om aandacht.
Gedeputeerde Mariëtte Pennarts vertelde hoe de transitie in de provincie Utrecht vorm krijgt. GroenLinks Eerste Kamerlid Ruard Ganzevoort gaf een toelichting op zijn bijdrage in de Eerste Kamer. Daar is de nieuwe Jeugdwet op 11 februari jl behandeld.
GroenLinks is op zich voorstander van de transitie naar de gemeenten. Waarom de fractie in de Eerste Kamer toch tegenstemde, lees je hier. Met de aanwezige (kandidaat)raadsleden verkenden we de mogelijkheden om in gemeenten het transitieproces goed te volgen en te beïnvloeden. De verkiezingen van 19 maart zijn uiteraard een belangrijk moment; colleges gaan op basis daarvan gevormd worden. In de college-onderhandelingen kun je als GroenLinks-onderhandelaar als het gaat om de jeugdzorg extra letten op:
- de toegankelijkheid voor de meest kwetsbaren; is deze gegarandeerd (jeugd-GGZ, complexe gezinnen, gezinnen zonder vaste verblijfplaats)
- de privacy; is deze goed geregeld?
- de netwerken in de wijk; investeer hier écht in;
- commitment als college/gemeente(raad);
- participatie; de gemeente kan ouders een rol geven!
Het recente rapport van de commissie Geluk over de Transitie Stelselwijziging Jeugd (TSJ) is niet positief als het gaat om de voortgang. Een Transitie Autoriteit Jeugd moet vanaf 1 april actief zijn om knelpunten met en in gemeenten aan te pakken. Dit kan behulpzaam zijn, maar neemt niet weg dat GroenLinks een alerte gesprekspartner moet zijn in college-onderhandelingen en aansluitend in Gemeenteraad en college van B&W!