De inwoners van de provincie Utrecht kunnen vanaf nu een raadgevend referendum starten over provinciale onderwerpen. Met 26 tegen 20 stemmen hebben de Provinciale Staten (PS) Utrecht op maandag 3 februari hiervoor een verordening vastgesteld. Bij de provincie was die mogelijkheid er nog niet.

Provinciaal referendum

Met deze verordening kunnen de inwoners van de provincie Utrecht invloed uitoefenen op een besluit dat PS van plan is te nemen. Er zijn 3.000 handtekeningen nodig om PS te vragen een referendum te organiseren. De uitslag van het referendum is geldig bij een opkomst van minimaal 30% van de kiesgerechtigden.

GroenLinks fractievoorzitter Bas Nugteren: “Een referendum kan voor specifieke onderwerpen een waardevolle aanvulling zijn op de rol van de gekozen volksvertegenwoordiging. Bewust is gekozen voor een referendum dat aan stevige voorwaarden moet voldoen zodat het ook werkelijk betekenis kan hebben. Drieduizend handtekeningen is heel wat, maar als een onderwerp leeft, zal dit geen probleem blijken te zijn. Ik verwacht dan ook dat er verzoeken zullen komen.”

Er is nog geen landelijke wetgeving die referenda mogelijk maakt. Naar verwachting zal binnenkort de Eerste Kamer stemmen over de Wet Raadgevend Referendum, die vorig jaar door de Tweede Kamer is goedgekeurd, op voorstel van PvdA, D66 en GroenLinks.

Debat

GroenLinks Gedeputeerde Mariëtte Pennarts heeft namens het college van Gedeputeerde Staten vanuit haar portefeuille Bestuur de provinciale verordening voorbereid. Vorig jaar hebben de Provinciale Staten een motie van D66 samen met GroenLinks en PvdA aangenomen waarin was gevraagd om deze mogelijkheid van volksraadpleging wettelijk te regelen.

Het debat in de Provinciale Staten was scherp en inhoudelijk. Het leidde ook tot enige aanpassing van het voorstel. Het resultaat is een stevige verordening waarnaast GroenLinks, D66 en PvdA, ook SP, PVV, 50+ en Partij voor de Dieren hun steun aan hebben gegeven. VVD, CDA, CU en SGP stemden tegen. Zij zijn in principe tegen referenda.