De Utrechtse Statenfractie van GroenLinks heeft schriftelijke vragen gesteld om vanuit de provincie gemeenten te ondersteunen bij de overlast van vuurwerk met Oud en Nieuw. GroenLinks maakt zich al jaren zorgen om de omvangrijke vuurwerkoverlast en de vele ongelukken (met omstanders en dieren) en maatschappelijke kosten die hier mee gepaard gaan.

 

Overlast in de provincie Utrecht

Ook dit jaar zijn in diverse media al veel berichten verschenen over schade, aanhoudingen en noodzakelijke inzet van brandweer, politie en hulpverleners. Schokkende voorbeelden van wandaden met vuurwerk zijn de Amersfoortse poes Luna die is overleden nadat vuurwerk in haar achterwerk was gestopt, of de brievenbussen van hoogbejaarden in De Bilt die met zwaar vuurwerk zijn opgeblazen, bekogelen van politie met vuurwerk en glas, vernielde school in Vinkeveen, diverse autobranden en bedreiging van hulpverleners.

Misstanden zijn geen feest

GroenLinks wil graag breken met de gedachte dat dit soort misstanden bij Oud en Nieuw horen. Statenlid Florian Bekkers: “Gemeenten hebben meer bevoegdheden nodig om lokale afwegingen te maken, zoals het inperken van de verkoopperiode, de afsteektijd, steviger aanpak van illegaal vuurwerk. Uiteindelijk zou ook een algemeen verbod op particulier bezit overwogen moeten worden. De provincie en de Commissaris van de Koning kunnen ondersteuning bieden om dit bij het Rijk gedaan te krijgen.”

In de afgelopen week van Oud en Nieuw zijn er bijna 90.000 meldingen van overlast door vuurwerk binnengekomen op het meldpunt www.vuurwerkoverlast.nl. Het meldpunt is een initiatief van vijftien lokale GroenLinks-fracties. Begin 2012 heeft onderzoeksbureau No Ties een opinieonderzoek gedaan in opdracht van de gemeenteraadsfracties van GroenLinks in Den Haag en Rotterdam. Daaruit bleek dat 74% van de Nederlanders overlast ondervindt van vuurwerk, en dat 64% voor een verbod op consumentenvuurwerk is.