In het Akkoord van Utrecht, dat gedeputeerde Krol met de natuurbeherende organisaties en de landbouworganisatie LTO sloot, gaan op voorhand veel hectares beoogde natuur niet door. Bovendien zal de kwaliteit van de natuur in andere delen achteruitgaan. GroenLinks snapt dat de verwerving van natuur als gevolg van het kabinetsbeleid een stap terug moet doen, maar vindt dat de ambities op langere termijn recht overeind moeten blijven.
Statenfractie GroenLinks: Akkoord van Utrecht doet de natuur krimpen
Het Akkoord van Utrecht, dat vorige maand is gesloten, is bedoeld als provinciale invulling van de Rijksbezuinigingen op natuur. Hoe mooi het ook mag lijken dat de partijen elkaar hebben kunnen vinden, het akkoord is uitermate schraal. Van de 6000 nog te realiseren hectaren nieuwe natuur wordt 1500 hectaren definitief ingeleverd en 3000 hectaren belanden in een soort wachtstand waarbij het helemaal van de boeren afhankelijk is of het ook natuur wordt. Ook is er sprake van dat Gedeputeerde Staten aan staatsecretaris Bleker vragen de externe werking van de Wet Natuurbescherming op te heffen. Dat kan betekenen dat boeren ook gebieden die voor natuur zijn bedoeld nog verder mogen vermesten.
GroenLinks vindt dit kwalijk. Wanneer aan de omvang van de natuur wordt getornd, wordt de kwaliteit van de resterende natuur alleen maar belangrijker. GroenLinks verwacht dan ook dat een partij als het CDA, die in haar verkiezingsprogramma heeft staan dat juist de kwaliteit van de natuur belangrijk is, hier niet mee kan instemmen.
Geen besluit zonder kaart
De huidige Provinciale Ecologische Hoofdstructuur is in 2004 na een zeer uitvoering Streekplanproces unaniem vastgesteld. Op 7 februari a.s. ligt een conceptbesluit voor, dat niet eens van een bijbehorende kaart is voorzien. GroenLinks vindt dat de Staten niet kunnen instemmen met een besluit waarvan de feitelijke gevolgen niet kunnen worden overzien. Als er al een besluit kan worden genomen in de lijn van het Akkoord, kan dat volgens GroenLinks enkel op grond van een kaart, die de genomen keuzes inzichtelijk maakt.
Groen rond de stad in gevaar
Het regeerakkoord stelt voor om eenzijdig te stoppen met de financiering van de groene recreatiegebieden rond de stad Utrecht. Hiermee vervalt zo’n 50 miljoen aan toegezegd geld. Juist bij de verdergaande verstedelijking in de regio zijn nieuwe groene recreatiegebieden van essentieel belang. GroenLinks kan zich voorstellen dat plannen nu noodgedwongen moeten worden gefaseerd. Maar wij vinden het van groot belang dat de provincie in elk geval doet wat zij kan om plannen die al klaar zijn voor uitvoering, zoals bij Haarzuilens, door te zetten. Er is nu al een gebrek aan voldoende recreatie in de regio Utrecht, zoals te zien is in Amelisweerd, waar je soms over de hoofden kunt lopen. Groene recreatiegebieden om de stad zijn essentieel voor de leefbaarheid in onze provincie.