Fractievoorzitter Marjolein van Elteren: “We laten in Utrecht zien hoe het anders kan. Dat biedt inspiratie voor de nieuwe regering die na de komende Tweede Kamerverkiezingen aantreedt. Want alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat de klimaat- en natuurdoelen behaald worden, dat de rekening niet gelegd wordt bij inwoners die het al moeilijk hebben en dat we een einde maken aan het normaal maken van de taal van uitsluiting.”
Nieuwe natuur, duurzame landbouw en schoon water
GroenLinks benadrukte bij haar inbreng voor de Kadernota dat we bezig zijn de fundamenten te leggen voor een sociale, groene en gezonde provincie Utrecht. Dat laten we onder meer zien met onze inzet voor een ecologische, sociale en economisch duurzame landbouw. Waarbij we niet afwachten, maar duidelijkheid geven aan boeren.
Daarnaast worden er vele hectares nieuwe natuur aangelegd en zal komend jaar de versnelling ingezet moeten worden. Als het gaat om de waterkwaliteit en voldoende drinkwater liggen er nog genoeg uitdagingen. De provincie zet ook hier de versnelling in, maar om er zeker van te zijn dat we de doelen gaan halen komt GroenLinks binnenkort met een initiatiefvoorstel.
Klimaat, energie en een verbod op fossiele reclame
De energietransitie komt verder op stoom met het versnellen van het opwekken van schone energie, het besparen van energie via de warmtetransitie en het tegengaan van de file op het energienet (netcongestie). Want de urgentie is groot, de klimaatcrisis is hier.
GroenLinks vindt het belangrijk dat we onze verantwoordelijkheid nemen en het goede voorbeeld volgen van andere overheden. Want terwijl we in onze provincie alles op alles zetten voor een schone en duurzame toekomst, blijven fossiele bedrijven ongehinderd reclame maken voor producten die precies het tegenovergestelde bewerkstelligen.
Daarom heeft GroenLinks samen met PvdA, D66, SP en PvdD een motie ingediend om fossiele reclames – zoals voor benzine, dieselauto’s en vliegvakanties – in reclamevakken van de provincie Utrecht te verbieden. Helaas haalde deze motie geen meerderheid.
Circulaire economie en bereikbaarheid
De provincie blijft ook inzetten op een circulaire economie, waarin we meer hergebruiken en uiteindelijk geen afval meer produceren. Daarvoor moet nog een hoop gebeuren. In deze kadernota wordt onder meer geld vrijgemaakt voor zo optimaal en duurzaam mogelijk gebruik maken van bedrijventerrein.
In het openbaar vervoer zien we meer bussen, meer trams en meer flex-ov: de grootste investering in het openbaar vervoer in jaren. Daarnaast gaan we iedereen in de provincie Utrecht met een laag inkomen korting bieden. Een belangrijke stap om vervoersongelijkheid tegen te gaan. Ook wordt er geïnvesteerd in fietsroutes en groeit het fietsnetwerk.
Betaalbaar wonen
Een levende provincie betekent ook: een dak boven je hoofd. Betaalbaar, duurzaam en passend. De woningnood is urgent en de wachtlijsten zijn te lang. We zijn als provincie op de goede weg: er liggen veel woningbouwplannen op stapel. Maar daarmee is de wooncrisis nog niet opgelost. Er zijn nog steeds te veel inwoners die geen betaalbare woning kunnen vinden. Daarom heeft GroenLinks voorstellen gesteund voor versnelling van de bouw van betaalbare en klimaatneutrale woningen in leefbare, gezonde en groene wijken.
Bibliotheken en festivals
GroenLinks is trots wat we als provincie doen voor kunst, cultuur en erfgoed. Bijzonder blij zijn we met de opening van de openbare bibliotheek in Lopik, de laatste ‘witte vlek’ in ons netwerk van bibliotheken, waardoor we nu kunnen zeggen dat er geen gemeenten in onze provincie meer zijn waarbij inwoners geen toegang hebben tot een openbare bibliotheek.
Ook ontvangen 29 festivals een provinciale bijdrage over de periode 2025-2028 en zijn die festivals nog meer gespreid over de provincie dan 4 jaar geleden, een mooi resultaat van het beleid om culturele festivals in de hele regio te versterken en hiervoor extra geld vrij te maken. Ook wordt er geld vrijgemaakt voor de vernieuwing van streek- en kasteelmusea. Deze musea spelen een cruciale rol in het vertellen van het 'Verhaal van Utrecht' en het toegankelijk maken van regionaal erfgoed voor het publiek.
Marjolein van Elteren: “Daarmee ligt er een mooie kadernota, waarin we bouwen op solidariteit, duurzaamheid en medemenselijkheid. Aan een provincie die beschermt, verbindt en vooruitkijkt. En aan een samenleving die wérkt – voor mensen, voor natuur, voor de toekomst: de fundamenten van een levende provincie!”