Veel inwoners van provincie Utrecht zeggen: We hebben meer windmolens nodig. Maar ook zeggen ze: Liever niet bij mij in de achtertuin. Toch gaan we als provincie Utrecht kijken naar waar we meer windmolens neer gaan zetten in onze provincie. Wil jij weten waarom hier, waarom windmolens? Swipe dan even verder.

Dit zijn twee van de zeventien windmolens die we nu hebben in provincie Utrecht en dat zijn er onvoldoende. Bij onze oosterburen in Gelderland hebben ze er 81, onze westerburen in Noord-Holland hebben ze er meer dan 300 en in Flevoland hebben ze er zelfs meer dan 700. Kortom, werk aan de winkel. Een hele hoop gemeenten zijn er ook al mee begonnen. Ze hebben plannen voor zonneparken en voor windparken. Maar vooral die plannen voor windmolens blijven achter. Daarom gaan we als provincie Utrecht toch nog een paar gebieden aanwijzen waar er extra windmolens bij moeten komen, zodat we uiteindelijk onze doelen wel gaan halen.

Waarom kunnen we eigenlijk niet alles oplossen met zonne-energie? Dat heeft drie redenen. Ten eerste: het landgebruik. Voor één windmolen heb je maar liefst 25 hectare aan zonnevelden nodig. Dat zijn ongeveer 22 voetbalvelden. Dat is niet gek om op sommige plekken te doen, maar door heel de provincie kost dat erg veel grond. Ten tweede: schijnt de zon niet altijd. Zon en wind vullen elkaar juist goed aan. Ten derde: hebben we last van nedcongestie. Dat betekent dat de bedradingen van ons elektriciteitsnet alle elektriciteit niet aan kunnen. Daar hebben we meer last van bij zonne-energie omdat dat grotere pieken oplevert en windenergie is juist gelijkmatiger. Tot slot, voordat ik er vragen over krijg: kernenergie is niet de oplossing. Ze staan er niet op tijd, vaak loopt het als je het gaat bouwen ook nog eens een keertje enorm uit en moet er telkens opnieuw geld bijgelegd worden. En je krijgt er een nieuw probleem mee: het kernafval. Dat is dus niet de oplossing voor provincie Utrecht.

De zorgen die inwoners hebben over windmolens gaan vaak over gezondheid. Soms over slagschaduw, maar daar kunnen we gelukkige afspraken over maken. Zoals dat je maar zes uur per jaar een slagschaduw over jouw huis mag krijgen. De andere zorg is geluid. Veel mensen die in de buurt van een windmolen wonen hebben daar geen last van, maar toch, als je daar wel last van hebt, kan dat erg vervelend zijn. We zoeken daarnaar plekken die zo ver mogelijk van huizen afstaan. Daarnaast heeft onderzoek nog geen relatie aangetoond tussen geluidsoverlast en gezondheidsschade.

De lokale opwek van energie heeft ook nog veel voordelen. Want waar vroeger de winsten van olie en gas naar de rijke aandeelhouders gingen, hebben we afgesproken dat de helft van de windmolens in eigendom moet komen van de lokale gemeenschap. De winsten blijven dan dus ook hier. Met een omgevingsfonds kunnen we bijvoorbeeld ervoor zorgen dat er een nieuw park wordt aangelegd of een nieuw buurthuis wordt geopend.

Heb jij nog opmerkingen, vragen of ideeën voor de energietransitie? Laat het me dan weten in de comments en dan probeer ik daar zo goed mogelijk op te reageren.