Statenlid Margriet van de Vooren: “Met deze adviesraad kan de onafhankelijke advisering van de provincie op het gebied van ruimtelijke kwaliteit verder professionaliseren. Er komt meer budget voor beschikbaar en ook meer ondersteuning dan nu het geval is. Daarmee investeren we in goede advisering en uiteindelijk een betere kwaliteit van de leefomgeving!”

Adviesraad fysieke leefomgeving

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 kwam ook de vraag op hoe de onafhankelijke advisering over de kwaliteit van de leefomgeving te organiseren. Onder de Wet ruimtelijke ordening was dit bij de provincie belegd bij de Provinciale Commissie voor de Leefomgeving (PCL) die Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten hier gevraagd en ongevraagd over adviseerde. Daarnaast was er de Provinciale Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit (PARK) die gevraagd of ongevraagd advies geeft over ruimtelijke ontwikkelingen.

Een werkgroep van Gedeputeerde Staten, Provinciale Staten en de ambtelijke organisatie kwam tot het advies om deze advisering verder te professionaliseren door te investeren in brede expertise en ondersteuning. Daar is nu invulling aan gegeven door de PCL en PARK op te laten volgen door een nieuwe Utrechtse adviesraad ruimtelijke kwaliteit die de kwaliteiten van beiden bundelt.

Minder leden en begeleidingsgroep voor selectie leden

In het voorstel dat Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten deed werd voorgesteld om maximaal 10 leden in de adviesraad te benoemen en de selectie van de onafhankelijke leden door Gedeputeerde Staten uit te laten voeren. Een breed ingediend amendement brengt dit aantal echter terug naar 5-7 leden en voegt voor de selectie van de leden een begeleidingsgroep vanuit Provinciale Staten toe.

GroenLinks vond dat voor een sterke en brede adviesraad, met een diversiteit aan expertises en personen, de raad niet kleiner gemaakt moest worden en dat de selectie van leden ook niet met een begeleidingsgroep beïnvloed zou moeten worden. GroenLinks stemde daarom tegen het amendement. Desalniettemin werd het door SGP, VVD, CDA, UtrechtNu!, D66, BBB, 50PLUS en FvD ingediende amendement aangenomen.

Margriet van de Vooren: “Utrecht maakt zich met het verkleinen van de adviesraad veel kleiner dan nodig. Dat is jammer en gaat ten koste van de diversiteit aan expertises en personen. Tegelijkertijd kan er nu wel een raad aan de slag met meer ondersteuning dan voorheen. En mocht laten blijken dat er meer leden nodig zijn, dan kan Provinciale Staten daar altijd nog toe besluiten. Daarom hebben we het geamendeerde voorstel uiteindelijk wel gesteund. Daarbij zal ik zitting nemen in de begeleidingsgroep voor een nieuwe sterke adviesraad. GroenLinks kijkt uit naar de eerste adviezen!”