Fractievoorzitter Marjolein van Elteren: “Het kan niet zo zijn dat het Rijk buiten de provincie om boerderijen uitkoopt om stikstofruimte te krijgen. Zeker niet als dat niet ten gunste komt aan de natuur, maar gebruikt wordt voor projecten als de verbreding van de A27. Zo gaan we niet met elkaar om, en dat hebben we met deze motie duidelijk gemaakt!”

Stikstofcrisis

Doordat er jarenlang vergunningen zijn verleend voor de uitstoot van stikstof, die er eigenlijk niet was, zitten we nu met een probleem. De stikstofuitstoot is te hoog en de natuur lijdt eronder. De oplossing is dan ook het uitstoten van minder stikstof. Een belangrijke opgave ligt daarvoor bij de landbouw, maar deels ook bij industrie en verkeer. Dat betekent ook dat voor de bouw van huizen en de aanleg van wegen eerst stikstofruimte vrijgemaakt moet worden.

Gebiedsgerichte aanpak

Dat terugbrengen van die stikstofuitstoot is dan ook het doel. Daarvoor gaat de provincie per gebied in gesprek via de gebiedsgerichte aanpak. Daaruit moeten maatregelen komen die de stikstofuitstoot voldoende terugbrengt zodat de natuur weer kan herstellen, en er ook ruimte is voor bijvoorbeeld woningbouw. Tegelijkertijd wordt ook gekeken welke andere doelen er te behalen zijn, zoals het remmen van bodemdaling, het verbeteren van de waterkwaliteit, het opwekken van schone energie en het uitbreiden van natuurgebieden.

Afspraak = afspraak

Het opkopen van agrariërs in zowel Utrecht als Gelderland door Rijkswaterstaat gaat dwars door dat gebiedsproces heen. Niet alleen dat, maar de stikstofruimte komt ook nog eens niet ten gunste aan de natuur, maar aan het verbreden van de A27.

Daarom diende ChristenUnie, mede ingediend door onder andere GroenLinks, de motie 'Afspraak = afspraak' in die uitspreekt dat het onwenselijk is dat Rijkswaterstaat dit buiten de provincie en de gebiedsprocessen om heeft gedaan. Daarnaast vroeg de motie het college van Gedeputeerde Staten om hierover met het Rijk in gesprek te gaan en te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt. En daarbij als uiterst redmiddel te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om vergunningen van opgekochte agrariërs niet in te trekken en dus niet ten gunste te laten komen aan Rijksprojecten. De motie werd met ruime steun aangenomen.

Marjolein van Elteren: “De aanpak van de stikstofcrisis vraagt niet alleen daadkracht, maar ook zorgvuldigheid. Alleen dan komen we waar we willen zijn: herstel van de natuur, een écht duurzame landbouw en ruimte voor woningbouw!”