Op 9 februari bracht de fractie een werkbezoek aan de gemeente Zeist. In een ontmoeting met de vier wethouders werd gesproken over het station Driebergen-Zeist, de ontsluiting van Zeist op de Julianalaan / Bunnik en de nieuwbouwwijk Kerkebosch. Daarna ging de fractie samen met GroenLinks wethouder Joke Leenders op bezoek bij het Jeugdloket en de Hernnhutter Broedergemeenschap.
De ontwikkeling van een plan voor het station Driebergen-Zeist is een hele kluif gebleken. Onderhandelingen hierover lopen al jaren, maar lijken nu eindelijk een nieuwe impuls te hebben gekregen. De ‘Waaiervariant’ op het maaiveld heeft daarbij de voorkeur van de gemeente, aldus Wethouder Cees Berkhout (VVD). De vraag is hoe ecologische aspecten van de variant SSL-Noord kunnen worden doorgevoerd in deze nieuwe variant. De gemeenten willen in ieder geval geen verdiept station en wel enige beleidsvrijheid.
Het dossier A12 Salto beperkt zich niet tot Houten en Bunnik. Zeist is er, gezien de verkeersstroom tussen Zeist en Bunnik, ook duidelijk bij betrokken. Hoewel nog zeker niet duidelijk is welke plannen er zullen worden uitgevoerd kon wethouder Dirk Gudde (CDA) wel al het volgende toezeggen richting de bewoners van de Julianalaan in Bunnik: “Er is toegezegd dat Zeist zal meewerken aan een verlaging van de verkeersdruk in deze straat.”
Wat betreft de nieuwbouwwijk Kerkebosch wordt sterk ingezet op duurzaamheid. In de wijk zal gebruik worden gemaakt van warmtewisselings-systemen, aldus wethouder Albert van Kuijk (PvdA). Tevens zullen de auto’s van de bewoners onder de grond moeten worden geparkeerd, om zo de aantasting van het boslandschap te beperken. Van de 1250 nieuwe woningen zal een aanzienlijk deel uit sociale woningen bestaan.
Na het gesprek met de wethouders vertrok de fractie samen met wethouder Joke Leenders (Groenlinks) richting het Jeugdloket. Hier worden jongeren en jeugdigen tot 27 jaar aan het werk geholpen, dan wel gestimuleerd een opleiding af te maken. De aanpak is sterk integraal, zo zit er ook een medewerker van het UWV bij het Jeugdloket. Duidelijk werd dat de huidige economische crisis een aardige toeloop van klanten tot gevolg heeft. En aangezien jongeren tot 27 jaar geen recht meer hebben op een bijstandsuitkering is een Jeugdloket noodzakelijker dan ooit.
Daarna was er een hartelijke ontvangst bij de Museumstichting het Hernhutter Huis door projectleider/conservator Hans van der Linde. Hij vertelde over de geschiedenis van de gemeenschap en het prachtige landgoed. Zeist is op het moment bezig dit landgoed op de Wereld Erfgoedlijst van UNESCO te krijgen.
Het bezoek eindigde in café-restaurant Victoria, waar samen met de collega's van GroenLinks Zeist werd geborreld en gegeten en natuurlijk uitgebreid gesproken over de op handen zijnde gemeenteraadsverkiezingen.