Op dit moment buigt de rijksoverheid zich over de vraag of en eventueel waar winning van schaliegas mogelijk zou kunnen zijn in Nederland. De provincie bereidt zich daarop voor en zal binnenkort een standpunt innemen over de mogelijkheden in Utrecht. Als GroenLinks zijn we verheugd te horen dat de mogelijkheden voor schaliegas in de provincie Utrecht nihil zijn. Een mooi moment om de provincie Utrecht definitief schaliegasvrij te verklaren.

Wat is schaliegas?

Schaliegas wordt net als aardgas uit de bodem gewonnen. Bij schaliegas zit het gas in poreus gesteente in plaats van in een ‘bel’. Bij de winning van schaliegas zijn veel boringen nodig. Het heeft dan ook forse negatieve gevolgen voor het landschap. Bij de winning wordt water vermengd met chemicaliën in het gesteente gespoten, en er komt ook weer water met zware metalen en chemicaliën bij vrij. Op zich al reden genoeg om schaliegas niet eens te overwegen. Omdat schaliegas heel diep zit, is niet precies bekend waar het zit. TNO verwacht dat het alleen in het zuidwesten van onze provincie zit. 

Belang van de provincie

Voor mijnbouwactiviteiten is de rijksoverheid bevoegd gezag en degene die vergunningen verleent. De provincie moet daarbij wel geconsulteerd worden. Dat is dus een kans om op te komen voor dingen de we vanuit de provincie belangrijk vinden. Vanuit de provincie geldt bijvoorbeeld: we willen het in elk geval niet in stedelijk gebied, niet in beschermingszones drinkwater, niet in strategische grondwatervoorraden, niet in natuurgebieden, niet in stiltegebieden, niet in landschappelijk, aardkundig of archeologisch waardevolle gebieden. Volgens de eerste analyse van de provincie betekent dit dat er alleen in twee heel kleine gebiedjes, bij Woudenberg en Veenendaal, nog een theoretische mogelijkheid bestaat voor de winning van schaliegas (terwijl TNO dus vermoedt dat het alleen in het zuidwesten zit). 

Provincie Utrecht schaliegasvrij

Er zijn voor deze twee locaties echter ook nog enkele onzekerheden relevant. Zo kan schaliegaswinning in de buurt van breuklijnen tot aardbevingen leiden. En we weten niet precies waar die breuklijnen zitten. Bovendien kan er in plaats van voor schaliegas in de diepe ondergrond veel beter gekozen worden voor een duurzame energievorm, nl. geothermie. Onduidelijk is nog of deze elkaar uitsluiten. Wij vinden in ieder geval dat kansen voor geothermie niet mogen worden verminderd door de winning van schaliegas. 

Kortom, wat GroenLinks betreft zijn we gesterkt in ons standpunt: in de provincie Utrecht past geen schaliegaswinning.

Meer informatie: Florian Bekkers of Jasper Fastl