De Provinciale Staten van Utrecht willen inwoners, bedrijven en organisaties meer betrekken bij het maken en uitvoeren van plannen. Het coalitieakkoord dat GroenLinks samen met VVD, D66 en CDA sloot kreeg om die reden de naam "In verbinding!". Afgelopen maandag is hier de eerste stap voor gezet en is besloten het vergader- en besluitvormingsproces aan te passen. Het doel is het proces efficiënter en transparanter te maken, burgers en stakeholders meer vanaf het begin bij het beleidsproces te betrekken en de verhoudingen tussen Gedeputeerde Staten, Provinciale Staten en Provinciale Staten onderling verder te verbeteren.
Aanpassingen in het vergaderproces
Het vergaderproces heeft het imago vrij intern gericht te zijn, terwijl dat eigenlijk veel meer naar buiten gericht zou moeten. Daarom zullen er een aantal dingen veranderen. Te beginnen met het terugbrengen van het aantal commissies van vier naar drie. Daarnaast kunnen Staten- en commissieleden nu aanschuiven per onderwerp en hoeft de hele vergadering niet langer door elk commissielid bijgewoond te worden. Verder nemen de Statenleden zich voor om de vergaderingen interessanter en aantrekkelijker te maken, onder meer door meer onderling debat te voeren, elkaar en zichzelf minder te herhalen en de debatten vooral tot de essentie te beperken. Moties en amendementen moeten voortaan heldere informatie over de inhoud en context bevatten en bij veel publiek op de tribune wordt direct na de behandeling van een onderwerp gestemd. Zo hoeven mensen niet onnodig lang te wachten. GroenLinks denkt niet dat hiermee de inwoners van Utrecht direct zullen toestromen richting de publieke tribune, maar áls ze komen zullen ze wel een betekenisvol debat kunnen zien.
Meer betrekken van inwoners, organisaties en bedrijven
Een ander belangrijk punt is het betrekken van inwoners, organisaties en bedrijven bij de maatschappelijke opgaven van de provincie. Bij onderwerpen die zich daarvoor lenen gaan we daarmee aan de slag. Het idee is dat we, voordat we overgaan tot oordeels- en besluitvorming, inwoners en partners betrekken bij de fase van de beeldvorming. GroenLinks denkt dat onderwerpen als wonen en binnenstedelijke vernieuwing, de totstandkoming van het cultuurbeleid in de nieuwe Cultuurnota, en de transitie naar een meer duurzame en energieneutrale provincie zich hier goed voor zullen lenen. Hoe we dat precies gaan vormgeven zal nog een zoektocht zijn. GroenLinks vindt het verstandig te experimenteren met verschillende instrumenten zoals fora, (internet)panels, werk- en inspiratiebezoeken en andere manieren om het gesprek op gang te brengen.
Van vier naar drie commissies
Het aantal commissies waarin vergaderd wordt zal teruggebracht worden van vier naar drie. Elke commissie kent twee voorzitters en vanuit GroenLinks zal Karin Boelhouwer, samen met Didi Dorrestein (CDA), de commissie Mobiliteit, Milieu en Economie voorzitten. De verdeling van de onderwerpen over de nieuwe commissies is als volgt:Ruimte, Groen en Water (RGW)
- Ruimtelijke Ontwikkeling
- Omgevingsvisie
- Agenda Vitaal Platteland
- Natuur
- Leefbare Kleine Kernen
- Wonen en Binnenstedelijke Ontwikkeling
- Bodem en Water
- Mobiliteit
- Milieu
- Economie en Toerisme
- Energietransitie
- Cultuur en Cultureel Erfgoed
- Recreatie
- Bestuur (incl. kwaliteit openbaar bestuur)
- Europa
- Middelen
- Integraal gebiedsontwikkelingsprogramma
- Communicatie
- Organisatie
- Strategie
- Netwerksamenwerking
- Interbestuurlijk toezicht