Op 7 maart heeft GroenLinks vragen gesteld over het toezicht en de handhaving van regels door de provincie. Uit de beantwoording van 3 april blijkt dat de provincie deze adequaat acht, maar wel bij ‘bepaalde onderwerpen graag wat meer inzet had willen plegen’. GroenLinks pleit voor creatief inzetten van de beperkte middelen.
GroenLinks heeft een traditie van kritisch zijn op regelgeving. We willen geen overbodige, te ingewikkelde en te gedetailleerde regels; liever streven we naar een eenvoudige en heldere variant. Regels die mensen begrijpen - qua nut, maar ook qua voorschrift - hebben immers meer kans op effect. Toch blijft ook bij heldere regelgeving toezicht en handhaving nodig: als je ruimte aan mensen en bedrijven biedt door al te pietluttige regels af te schaffen, dan is het wél de bedoeling dat de regels die overblijven ook werkelijk worden nageleefd en dat overtredingen aangepakt worden.
Bezuinigingen
De afgelopen jaren is echter veel bezuinigd op toezicht en handhaving, zowel op de beschikbare kennis als op de capaciteit. Veel toezicht is "papieren toezicht", men controleert dan vanachter een bureau op het provinciehuis of de vereiste plannen ingediend zijn. Het daadwerkelijke toezicht ter plekke is vervolgens minimaal. Bij een overtreding volgt een ingewikkeld handhavingstraject waarbij het jaren kan duren eer bijvoorbeeld een kippenslachterij die geuroverlast veroorzaakt de deuren moet sluiten.
Schriftelijke vragen
GroenLinks statenleden Florian Bekkers en Jasper Fastl hebben schriftelijke vragen gesteld om een beeld te krijgen van de situatie in de provincie Utrecht. In de beantwoording vinden we ons vermoeden bevestigd: de provincie kan de handhavingstaken op een 'basaal, maar op een redelijk adequaat niveau uitvoeren', maar 'wel hebben we aangegeven op welke onderwerpen we in 2012 graag wat meer inzet hadden willen plegen. Echter, de beschikbare middelen etc.'
Al met al vindt GroenLinks dit een zorgwekkende situatie, en blijft zij naast de 'ouderwetse' controles pleiten voor een creatievere invulling van handhaving en toezicht: bijvoorbeeld door onderlinge controle, de inzet van burgersignalen en betere communicatie en voorlichting. Statenlid Florian Bekkers: "Naleving van milieu- en veiligheidsvoorschriften moet eigenlijk normaal zijn. Bedrijven en burgers moeten ervan doordrongen zijn dat het niet naleven van regels tot kleine en grote rampen kan leiden. Ik ga ervan uit dat zij daar niet op uit zijn. Zo bezien is handhaving eigenlijk een 'service'."
Klik hier voor de beantwoording van de schriftelijke vragen door GS.