De Statenfractie van GroenLinks heeft zich in de Statenvergadering van 31 mei bij de behandeling van besluit over de aanwijzing van zeer kwetsbare gebieden in het kader van de Wet ammoniak en veehouderij (Wav) ingezet voor bescherming van het bos Voordaan bij Groenekan en het landgoed Dennenburg bij Driebergen.
De inzet leidde tot de toezegging van gedeputeerde Bart Krol dat hij wil zorgen dat, als er aan bepaalde criteria wordt voldaan, deze gebieden alsnog onder bescherming van deze wet vallen.
Waar gaat het om?
Zoals bekend lijden natuurgebieden erg onder de uitstoot van ammoniak van vooral de intensieve veehouderij in de provincie. De wetgeving rond ammoniak en veehouderij is al jaren onderwerp van een hevig touwtrekken in Den Haag, waar de Kamerfractie van het CDA voorop staat in het wegnemen van bescherming van kwetsbare gebieden. Dat heeft er toe geleid dat natuurgebieden kleiner dan 50 hectare alleen nog worden beschermd als aangetoond zijn dat ze zeer waardevol en zeer kwetsbaar zijn, en zowel de landbouw- als milieuorganisaties als de betrokken gemeentebesturen het er met elkaar over eens zijn dat ze moeten worden beschermd. Voor het bos Voordaan bij Groenekan en het landgoed Dennenburg betekende dat in de praktijk dat bescherming werd onthouden omdat de LTO (de landbouworganisatie) het er niet mee eens was. Een vreemde gang van zaken, omdat daarmee de een niet-gekozen belangenorganisatie de wet kan voorschrijven aan het democratisch gekozen bestuur, de Provinciale Staten. In het Statendebat erkende gedeputeerde Krol dat de regelgeving zodanig is dat wanneer er in een gebied 2 Rode Lijstsoorten (zeer bedreigde planten- en diersoorten) voorkomen, de gebieden alsnog de wettelijke bescherming tegen ammoniakuitstoot verdienen. Hij zegde toe dat hij in dat geval ook de gebieden zal aanwijzen.
De fractie van GroenLinks is blij met de toezegging, die tevens het belang van een goede monitoring van de natuur aangeeft. Tegelijk is dit wel weer een voorbeeld van hoe krom en dwaas en de Nederlandse natuur- milieuwetgeving zo langzamerhand is geworden onder constante druk van CDA en VVD.
Jos Kloppenborg