Bij het lezen van het rapport van de Randstedelijke Rekenkamer over duurzaam inkopen en aanbesteden in de provincie Utrecht leek het er even op dat de provincie voor 99% duurzaam inkocht. GroenLinks dook in de materie en leerde dat dat slechts om een beperkt aantal productgroepen boven een bepaalde besteding gaat. Al met al blijkt slechts 17% van de totale inkopen en aanbestedingen van de provincie duurzaam te zijn.

Wat moet er gebeuren volgens GroenLinks?
Dat percentage kan omhoog! Nu wordt weliswaar voldaan aan de eisen die AgentschapNL stelt voor een deel van de inkoop en aanbestedingen, maar de eisen kunnen wat ons betreft ambitieuzer. In de vergadering van Provinciale Staten op 4 juni gaf statenlid Karin Boelhouwer enkele suggesties mee aan Gedeputeerde Staten, vanuit drie overwegingen:

1) De minimumeisen van Agentschap NL zijn nogal minimaal en betreffen niet alle inkoop en aanbesteding;

2) In Utrecht gaat het slechts om 17% van het totale inkoopvolume;

3) Er is nog weinig creativiteit en slagkracht in de organisatie waarbij betrokken medewerkers zelf nagaan hoe duurzamer ingekocht kan worden, daar ligt een grote kans!

Suggestie: Utrecht als Fairtrade provincie
Woordvoerder Karin Boelhouwer: “Enkele gemeenten binnen onze provincie zijn fairtrade-gemeenten, onderzoek hoe Utrecht als provincie de eerste Fairtrade provincie van Nederland kan worden! En stimuleer vooral de creativiteit binnen de organisatie. Verleidt medewerkers mee te denken en voorstellen te doen, zodat minimumeisen minder minimaal worden en bovendien ‘eigen’. De grootste bijdrage op duurzaam inkopen komt uit de portefeuille van de VVD gedeputeerde. Dat is mooi, GroenLinks daagt de andere gedeputeerden uit dat percentage in de komende jaren te overtreffen!”

Gedeputeerde van Lunteren zegde toe bij het vervolgonderzoek de oproep om Fairtrade provincie te worden ‘mee te nemen’. GroenLinks komt erop terug!

karin.boelhouwer@planet.nl