Afgelopen week stond Ellen Brinksma, kandidaat nummer 6 voor GroenLinks voor een grote uitdaging. Bij de naschoolse opvang Jolie in de Utrechtse wijk Lunetten mocht zij een groep van 25 kinderen in de leeftijd van 6-12 uitleg geven over de komende verkiezingen. Ze doet dat aan de hand van een presentatie, waarna de kinderen vragen mogen stellen. En die hebben ze zeker!

Ook tonen ze een grote betrokkenheid: een aantal van hen is bezig met een verrassend project over natuur en recreatie binnen de wijk en ook met ouderenzorg. Wat ze in de provincie belangrijk vinden? Natuur, bijvoorbeeld het bos van Amelisweerd. Dieren. En een schoon milieu, goede fietspaden en niet teveel afval. En passant leert directrice Hannie van een twaalfjarige wat er verstaan wordt onder “plastic soep”.

“Ik ben zelf kandidaat namens GroenLinks”, vertelt Ellen. Bij vier plaatjes over GroenLinkse thema’s mogen kinderen kiezen wat zij zelf belangrijker vinden. Wegen of bossen, dat is niet moeilijk, bossen natuurlijk. De eerste vinger gaat al omhoog, want een van de jongens uit de kinderraad heeft donders goed door dat dit voor Lunetten een heel belangrijke keuze is: de A27 of een stuk Amelisweerd. Eigenlijk hoopt iedereen hier dat de minister nog van gedachten verandert. Na nog twee plaatjes komt er een moeilijke, een foto van het verbouwde station Lunetten met een trein en een fietser. “Trein of fiets?” Fietsen is het beste, maar de trein als alternatief voor de auto vindt GroenLinks ook belangrijk. Het is wel duidelijk. De kinderen van Lunetten en GroenLinks zijn het over een heleboel eens. Toch jammer dat alleen mensen boven de 18 mogen stemmen.