Op maandag 11 januari hield GroenLinks Provincie Utrecht haar nieuwjaarsborrel met aansluitend een thema-avond over de energietransitie. Het onderwerp bleek te leven, want bijna 70 geïnteresseerden kwamen naar de bijeenkomst. Met inspirerende voorbeelden uit de praktijk en veel suggesties uit de zaal heeft de fractie veel nieuwe inspiratie en ideeën opgedaan.

Plannen van College van Gedeputeerde Staten voor energietransitie

De avond begon met een presentatie van gedeputeerde Pim van den Berg (D66) over de ambities van het college voor de energietransitie. De gedeputeerde gaf aan dat onze energievoorziening van centraal en fossiel naar duurzaam, decentraal en samen moet. Om daar te komen is een energietransitie nodig, en daar zitten we nu middenin. De provincie heeft de ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn en in 2020 tenminste 65,5 megawatt aan windenergie en tenminste 50.000 nul-op-de-meter woningen gerealiseerd te hebben. De provincie doet dit door allereerst te kijken naar haar eigen bedrijfsvoering, maar ook door drempels weg te nemen en maatregelen af te dwingen. Daarnaast wil de provincie door middel van cofinanciering energiebesparing en duurzame energieproductie stimuleren. Als laatste zal de provincie een verbindende rol op zich nemen.

Verduurzaming woningen

Daarna sprak Henk Muis van de EigenWijkse Energiecoöperatie. Hij vertelde over het ontstaan van de coöperatie in 2012 en de groei die deze heeft doorgemaakt. Zo heeft de coöperatie momenteel 155 leden en hebben ze twee grote projecten gerealiseerd: 165 zonnepanelen op het Revius Lyceum in Wijk bij Duurstede en 505 panelen op de voormalige steenoven Bosscherwaarden, de Stroomfabriek. Het doel van de energiecoöperatie is om Wijk bij Duurstede volledig zelfvoorzienend te maken in haar energiebehoefte.

Verduurzaming bedrijven en organisaties

De avond werd afgesloten door Roy Ellenbroek van het Energiefonds Utrecht. Dit fonds biedt financiële ondersteuning in de vorm van leningen, garantstellingen en participaties voor organisaties die willen investeren in de verduurzaming van de eigen energiehuishouding. De belangrijkste les blijkt dat het belangrijk is om naar bedrijven en organisaties toe te gaan om ze te interesseren voor duurzame investeringen en te ontzorgen bij het nemen van concrete maatregelen.

Belemmeringen en de rol van de provincie

Tijdens de avond werd naar aanleiding van de presentaties ook gesproken over welke belemmeringen er zijn voor verduurzaming en over de rol van de provincie in de energietransitie. Belemmeringen zijn soms financieel van aard, maar heel vaak ook dat het nog als te ingewikkeld of tijdrovend wordt ervaren om als bewoner of bedrijf maatregelen te nemen.

Er zijn veel goede voorbeelden bij gemeentes om dit soort belemmeringen weg te nemen die het verdienen om ook elders te worden toegepast. Daar zou de provincie een rol in kunnen spelen. Dat geldt ook voor het handhaven van de energiebesparingsverplichting voor bedrijven of voor bijvoorbeeld geothermie, locaties voor windmolens en het bij elkaar brengen van investeerders en partijen die dakoppervlak beschikbaar hebben voor grootschalige zonne-energie.

De GroenLinks-fractie komt met de vele ideeën goed beslagen ten ijs als de energieplannen van de provincie in de  komende maanden verder vorm gaan krijgen.