GroenLinks-Gedeputeerde Mariëtte Pennarts is tweede geworden bij de verkiezing voor beste lokale bestuurder van 2013. Er is vooral op haar gestemd vanwege haar inzet om al een jaar voor de deadline zoveel mogelijk jeugdzorgtaken naar de gemeenten over te hevelen. Pennarts is de enige GroenLinkse bestuurder in de top tien van Beste Bestuurders 2013.

De verkiezing is een initiatief van de redactie van het vakblad Binnenlands Bestuur. In de motivatie bij de verkiezing wordt Pennarts verder geroemd om haar verbindende vermogen, ook bij gevoelige onderwerpen als de provinciale fusie en de inzet van beperkte middelen in de culturele sector. Dit alles doet ze op een open en benaderbare manier.

Mariëtte is er blij mee. "De transitie van de Jeugdzorg doen we echt samen als provincie met de gemeenten. Daar vinden we het elkaar, het is een proces met andere bestuurders en partners. Dus om juist daar alle lof voor te krijgen, maakt mij heel blij."

Binnenlands Bestuur organiseert ieder jaar de verkiezing van Beste Lokale Bestuurder. Albert Rodenboog, burgemeester van Loppersum is de winnaar voor 2013 geworden.