Het thema Sterke Vrouwen op Kasteel Amerongen wordt opgevolgd door Mannen met een Missie. GroenLinks Statenlid Karin Boelhouwer was onlangs bij de drukbezochte opening van dit themajaar. Op het zonovergoten plein voor het kasteel werd Jan Terlouw en zijn vrouw een warm welkom gegeten, waarna het openingsprogramma van start ging.

Heren van Amerongen

Directeur Herman Sietsma lichtte in zijn openingswoordje alvast een tipje van de sluier op over de vijf adelijke heren die de tentoonstelling “bevolken”. Deze Heren van Amerongen zagen het als hun roeping om de roem van hun illustere geslacht hoog te houden. Zij deden dit door te strijden voor volk en vaderland, maar ook door op diplomatiek en bestuurlijk niveau hun invloed aan te wenden.

Mensen met een missie

Jan Terlouw legde op indringende én luchtige wijze een verbinding van de toch wat stoere (oorlogs)taal uit het verleden naar wat mannen en uiteraard ook vrouwen met een missie kunnen betekenen. Mensen met een missie lopen vaak voorop en moeten soms enorm tegen de weerstand in, worden verguisd en hebben eindeloos geduld nodig. We denken dan vaak aan grote namen als Ghandi of Nelson Mandela. Terlouw gebruikt ze als voorbeeld, maar benadrukt dat grote namen het niet kunnen zonder al die andere mensen. Missies, groot of klein, veel individuen hebben ze en voeren ze uit. We kunnen ervan leren en ze kunnen ons insprireren “twee basisprincipes voor een waardevol leven” aldus Jan Terlouw. Met het ontrollen van de vlag van de heerlijkheid Amerongen opende hij het themajaar.

Veel enthousiasme en verhalen

Tijdens de rondleiding was Karin Boelhouwer vooral onder de indruk van het tomeloze enthousiasme en de verhalen waarmee de vrijwilligers de groepen lieten kennismaken met de collectie in dit mooie kasteel. Liefst 185 vrijwilligers werken mee om Kasteel Amerongen en de tuinen te onderhouden, collectie en rondleidingen te verzorgen en deze bekend te maken. Het huis op zichzelf is prachtig om te zien en er worden een aantal bijzondere stukken uit de collectie getoond, bijvoorbeeld het dodenmasker van Godard van Reede, één van de vijf centrale figuren met een missie. Godard leverde in de 17e eeuw een aantal veldslagen voor stadhouder Willem III in Ierland. Ook het 18e eeuws “peer costume” van Frederik Christiaan Reinhard van Reede is te bewonderen. Dit kostuum werd speciaal voor hem vervaardigd toen hij zitting nam in het Engelse Hogerhuis.

Met deze Mannen én hun missies kun je t/m 1 oktober 2017 op Kasteel Amerongen kennismaken.

Karin Boelhouwer: “Het behoud van cultureel erfgoed is één van de taken van de Provincie Utrecht. Het toegankelijk en beleefbaar maken is minstens zo belangrijk. Wij als provincie investeren erin met geld. Medewerkers én vooral vrijwilligers van Kasteel Amerongen investeren hun tijd erin. Zij zijn hier dag en nacht mee bezig, en het resultaat mag er zijn. Mannen en vrouwen met een missie. Petje af.”