Afgelopen donderdag is een nieuwe generatie opgestaan: de Klimaatgeneratie. Jongeren die het niet langer pikken dat de politici die aan de macht zijn te weinig doen om hun wereld te beschermen. De klimaatspijbelaars willen geen halfbakken maatregelen die pas over vijf of tien jaar van start gaan. Er moet nu actie ondernomen worden. En die jongeren zijn gelukkig niet alleen. Het tij keert. De groep mensen die het klimaat wil beschermen, de groep mensen die niet langer wil wachten, die groep groeit. Wij als GroenLinks-lijsttrekkers van onze twaalf provincies willen laten zien dat het kan. Groene politiek, met lef, met ambitie en met hoop. Daar zijn drie dingen voor nodig:
 

1.     Optimisme

Een succesvolle klimaataanpak vraagt om optimisme. Geen gezeur, gedraal en geneuzel. Nederland is een land van aanpakkers, volhouders en doorzetters. Nederlanders zijn in staat om complexe problemen aan te pakken en op te lossen. Er zijn alternatieve voor de vervuilende, onhoudbare fossiele economie. De vraag is allang niet meer of we iets moeten doen. De vraag is of we iets kunnen doen. En het antwoord is volmondig ja!

2.     Haast

De tijd om nieuwe stappen te zetten is nu. We weten wat het probleem is en we weten wat we moeten doen om de opwarming van de aarde te stoppen. Minder CO2 uitstoten. En dat kan op heel veel manieren. We hebben niets aan politici die zeggen heus wel iets te willen doen, maar geen plannen klaar hebben. We hebben niets aan politici die continu op de rem trappen. We hebben niets aan politici die de moeilijke beslissingen opschuiven naar de volgende generatie. We hebben het geld en de kennis om klimaatverandering te stoppen. Niet morgen maar vandaag.

3.     Leiderschap met lef

Echte leiders hebben lef en maken ambitieuze beslissingen. Echte leiders nemen hun verantwoordelijkheid en wijzen niet naar andere landen om niets doen te rechtvaardigen. Bovendien: we lopen niet voorop in Europa. We lopen helemaal achteraan.

Slechts vier Europese landen stoten per inwoner meer CO2 uit dan Nederland. Landen als Duitsland en Engeland zijn ons ver voorbij wat betreft CO2-reductie. Wij kunnen daar als provinciale lijsttrekkers verandering in brengen. Omdat bijvoorbeeld duurzame energie in onze provincies wordt opgewekt. Dat kan, als we durven te kiezen voor een nieuwe en duurzame toekomst.

Maar ook landelijk moeten leiders met lef opstaan. Leiders die de kolencentrales durven sluiten. Die de grote vervuilers een CO2-heffing durven op te leggen. Leiders die geen excuses verzinnen maar die ervoor zorgen dat klimaatdoelstellingen wel gehaald worden.

Wij kunnen de klimaatproblemen aanpakken. De kritische massa groeit en we zijn allang niet meer in de minderheid. Tijdens de provinciale verkiezingen kunt u kiezen voor een groene aanpak in uw provincie. Zonder getreuzel, met optimisme en met lef.

 

De GroenLinks-lijsttrekkers van de Provinciale Staten:

Pepijn Baneke (Limburg)

Janet Duursma (Gelderland)

Huib van Essen (Utrecht)

Nienke Homan (Groningen)

Manouska Molema (Overijssel)

Hans Kuipers  (Drenthe)

Zita Pels (Noord-Holland)

Berend Potjer (Zuid-Holland)

Bas de Reus (Flevoland)

Hagar Roijackers (Noord-Brabant)

Matthijs Sikkes (Friesland)

Gerwi Temmink (Zeeland)