Net als onze collega's in de gemeenteraden van Abcoude, Breukelen en De Ronde Venen is de statenfractie positief over de nieuw te vormen gemeente Vecht&Venen. We hebben wel wat voorwaarden gesteld. Lees hier ons standpunt in Provinciale Staten.
GroenLinks is positief over het GS voorstel om te komen tot een sterke Groene Hart gemeente, met daarin opgenomen Abcoude, De Ronde Venen, Breukelen en Loenen. Deze samenvoeging biedt naar onze mening grote voordelen. Ten eerste een antwoord op de toenemende druk op de bestuurskracht van kleinere gemeenten en ten tweede waarborgt de samenvoeging op lange termijn de identiteit en de kracht van het gebied: namelijk een groene buffer tussen Utrecht en Amsterdam met een uitgesproken landelijk karakter.
Vele herindelingsvarianten hebben de afgelopen periode de revue gepasseerd. Het begon met een voorstel van GS om twee gemeenten te vormen: een kleine Vechtgemeenten met Breukelen en Loenen en een grotere Plassengemeente met Abcoude en De Ronde Venen. Gelukkig heeft het huidige college deze variant van haar voorgangers van tafel geveegd. Maar de creativiteit mbt herindelingsvarianten is onuitputtelijk. Zo deed het CDA ons onlangs nog enkele voorstellen waarbij na een gefaseerde samenvoeging ook nog een onderzoek gedaan moet worden naar enkele nieuwe combinaties van gemeenten. Wij wijzen deze alternatieven van de hand en baseren ons bij ons standpunt voor deze herindeling op de volgende argumenten:
De gemeenteraden van Abcoude en De Ronde Venen hebben zich unaniem danwel in grote meerderheid uitgesproken voor de herindelingsvariant waar wij nu over spreken. De gemeenten Breukelen en Loenen willen liever met elkaar, maar die fusie biedt ons inziens geen duurzame oplossing voor de bestuurskracht. Het is dan wachten op de volgende herindeling. Breukelen, Loenen en Maarssen is als optie weliswaar genoemd maar door geen van de deelnemende gemeenten ondersteund. Naar onze mening is Maarssen, met haar meer stedelijke karakter en andere bestuurlijke orientatie geen geschikte kandidaat voor deze herindeling.
GroenLinks hecht veel waarde aan de samenhang in het gebied. Deze gemeente Vecht en Venen waarborgt die samenhang. Die wordt gekenmerkt door een landelijk gebied met een veelheid aan kernen met vooral een dorps karakter.
De nieuwe gemeente staat voor een flinke uitdaging. Allereerst in de periode tot de definitieve herindeling. En vervolgens daarna, als het nieuwe bestuur een groot grondgebied met 16 kernen moet laten floreren als het gaat om leefbaarheid, behoud en ontwikkeling van voorzieningen, landschapsbeheer, natuurbehoud, economie etc. Wij roepen het college daarom op om de nieuwe gemeente te ondersteunen bij de voorbereiding en uitvoering van deze herindeling.
Uw ondersteuning dient op meerdere manieren gestalte te krijgen. Ten eerste: In VNG-verband wordt op dit moment bij de Staatssecretaris aangedrongen op een verhoging van de rijksbijdrage voor de frictiekosten die zich voordoen bij een herindeling. Voor deze nieuwe gemeente spreken wij over een bedrage van 8,8 miljoen, uitgespreid over 4 jaar. GS heeft al laten weten dat zij de lobby van de VNG ondersteunt. Via een motie roepen wij u op om uw steun, mede namens Provinciale Staten, schriftelijk aan de VNG over te brengen. Daarnaast verzoeken wij u om in een persoonlijk onderhoud met de Staatssecretaris nogmaals te benadrukken dat de Rijksbijdrage voor fuserende gemeenten omhoog moet.
Ten tweede: de kosten die samenhangen met de voorbereiding van de herindeling in 2010. Die worden namelijk niet gedekt door de Rijksbijdrage (die ik zojuist noemde). Ook de VNG ziet hier een rol weggelegd voor de provincies vanwege hun bestuurlijke betrokkenheid bij de gemeenten. Het kan dan gaan om de inzet van capaciteit, kennis en geld. Met als doel om de transitiefase naar de nieuwe gemeente goed te laten verlopen. De motie die hierover is ingediend,en die vraagt om een budget van 100.000 euro heeft ook de steun van GroenLinks.
Ten derde dient de provincie de nieuwe Groene Hart gemeente te ondersteunen in de opgaven waar zij de komende jaren voor staat. Een belangrijke reden voor deze herindeling is tenslotte versterking van het gebied en daar moet dan ook financiele waardering voor zijn. We praten hier over een gemeente in wording met een groot landelijk gebied, 16 kernen en alle daarbij horende uitdagingen. Zoals zorg voor leefbaarheid en vitaliteit van de dorpen. Maar ook recreatie, landschapsbeheer, natuurbehoud, economie en woningbouw. Wij willen daarom dat u met de nieuwe gemeente afspraken maakt over de provinciale ondersteuning. En dat u binnen de bestaande subsidies en budgetten aangeeft wat u gaat doen om de nieuwe gemeente te ondersteunen. GroenLinks ondertekent de motie die u opdraagt om in het najaar hiervan een overzicht aan de Staten te presenteren.
Tenslotte is er tijdens de hoorzittingen die PS heeft gehouden, diverse malen aandacht gevraagd voor het openbaar vervoer. Ondanks het feit dat er recent enkele lijnen zijn bijgekomen, lijkt de bereikbaarheid van de kernen nog voor verbetering vatbaar. De motie die GS verzoekt om dit te onderzoeken en in het voorjaar met een notitie te komen, heeft mede de steun van GroenLinks.
Het zal duidelijk zijn. Met inachtneming van de moties, kan GroenLinks instemmen met het herindelingsadvies voor het Vecht- en Plassengebied. Wij zijn ervan overtuigd dat met deze herindeling een gemeente ontstaat die op de toekomst is voorbereid en waar het landelijk karakter op de lange termijn behouden blijft. Wij wensen de gemeentebesturen succes tijdens de overgangsfase naar de nieuwe gemeente. Waarbij zij op steun en belangstelling van de provincie kunnen rekenen.
Contactpersoon: Mariëtte Pennarts