Wat hebben Chậtelet kasteel de Haar, de Bourgondische toren/ruïne/donjon van kasteel Duurstede, Park kasteel Loenersloot en het Baarnse Bos met elkaar gemeen?
Van alle monumenten en buitenplaatsen in de provincie Utrecht komen deze vier in aanmerking voor een bijdrage uit het zogenoemde Fonds Erfgoedparels.
Zeven criteria
Met onderstaande criteria is rekening gehouden bij de verdeling van het geld:
- Rijksbeschermd monument
- Creëren van leerlingplekken voor restauratievak
- Ligging in een zone van provinciaal belang conform PRS
- Mate van toegankelijkheid en recreatieve mogelijkheden
- Mate van cofinanciering
- Eigen inkomsten en vermogen
- Aansluiting bij bredere gebiedsprogramma’s
De eerste twee criteria zijn harde verplichtingen.
De selectie voor 2012 kwam tot stand via overleg met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Het Utrechts Landschap, Staatsbosbeheer en de organisaties. Onderhoud en restauratie zijn dringend noodzakelijk.
Landschappelijke kwaliteit en toegankelijkheid
Voor GroenLinks is het belangrijk dat landschappelijke kwaliteit behouden of liever nog verbeterd wordt, naast toegankelijkheid en beleefbaarheid. De dit jaar geselecteerde monumenten zijn: Chậtelet van kasteel de Haar, Bourgondische toren/ruïne/donjon van kasteel Duurstede, Park kasteel Loenersloot en Baarnse Bos. GroenLinks kan zich in de keuze voor deze vier prima vinden. De Landschappelijke kwaliteit wordt vooral bij Loenersloot en het Baarnse Bos verbeterd, waarmee de toegankelijkheid aantrekkelijker wordt. Bij kasteel Duurstede en Chậtelet kasteel de Haar is dringend restauratie nodig, om het toegankelijk te houden voor de toekomst.
Erfgoedmonitor vergemakkelijkt keuzes
Nog veel meer restauratie en dus geld is nodig voor al die andere monumenten en buitenplaatsen. Daarvoor is een erfgoedmonitor in ontwikkeling. Wat GroenLinks betreft komt deze zo snel mogelijk beschikbaar, zodat meer inzicht ontstaat in wat waar nog moet gebeuren. Dat maakt keuzes voor 2013 en volgende jaren goed navolgbaar.