De Statenfractie van GroenLinks betreurt het besluit van Gedeputeerde Staten om als provincie zelf een bestemmingsplan te maken om de aanleg van een verbinding tussen Houten en de A12 via het Rijsbruggerwegtracé mogelijk te maken. Volgens GroenLinks zijn er genoeg alternatieven die uit oogpunt van verkeer gelijkwaardig zijn en het landschap sparen. De gekozen oplossing is ook nog eens de duurste.

Diverse overheden, waaronder de provincie, het regiobestuur (BRU) en de gemeenten Bunnik en Houten zijn jaren geleden gestart met het project A12 Salto om een oplossing te zoeken voor de verwachte groei van het autoverkeer wanneer de Vinexlocatie Houten-Zuid wordt gebouwd. Al spoedig bleek dat Houten, BRU en de provincie maar één oplossing in beeld hadden: het Rijsbruggerwegtracé dwars door het open groene landschap zuidwestelijk van Bunnik. In 2007 bleek uit de Milieueffectrapportage dat twee varianten uit verkeerskundig oogpunt vrijwel gelijkwaardig waren, terwijl zij natuur en landschap meer sparen. Dat is de Meerpaalvariant, met een nieuwe aansluiting op de A27. En een variant die uitgaat van aanpassing van de N410 (Houten-Bunnik) en een verbeterde aansluiting van de N229 (Utrecht-Wijk bij Duurstede) op de A12.

Nu de betrokken overheden er niet meer uitkomen, mede door het verzet uit Bunnik, dat enkel nadelen van de gekozen oplossing ondervindt, kondigt GS aan zelf een bestemmingsplan te maken. Dat kan op basis van de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening.

Die wet geeft echter ook aan dat de provincie alleen kan handelen op grond van het provinciale belang. In de Beleidslijn van de provincie staat dat men “zeer terughoudend” moet zijn met nieuwe doorsnijdingen van het open landschap. Het mag dus alleen als er dwingende noodzaak toe is. GroenLinks vindt dat die noodzaak er niet is, gezien de aanwezigheid van verkeerskundig gelijkwaardige alternatieven.

Daarnaast houdt het GS-besluit geen rekening met recente ontwikkelingen, zoals de huidige plannen voor de Ring Utrecht. In de studies, die tot nu toe zijn verricht, zijn allerlei recente plannen op het gebied van openbaar vervoer niet meegenomen. En ook Rijkswaterstaat vreest voor nog meer files wanneer het verkeer vanaf de Rijsbruggerweg zich tussen de verschillende knooppunten op de A12 moet invoegen.

Al met al is het zeer goed mogelijk dat de huidige plannen zullen stranden bij de Raad van State, vanwege onvoldoende onderbouwing van het provinciale belang om de weg via dit specifieke tracé aan te leggen. GroenLinks doet daarom een dringend beroep om voor een optie te kiezen, die het open groene landschap spaart. En daarnaast in te zetten op een flinke verbetering van het openbaar vervoer, in aansluiting op de oplevering van het nieuwe station Houten-Zuid en de spoorverdubbeling die al ter plekke wordt gerealiseerd.

<-->