Tijdens een drukbezocht Provinciaal Congres is Statenlid Huib van Essen door de leden verkozen tot lijsttrekker van GroenLinks Provincie Utrecht. De bevlogen Utrechter heeft de ambitie om GroenLinks naar een historische overwinning te loodsen bij de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart 2019.

De strijd om het lijsttrekkerschap voor de Utrechtse provinciale lijst van GroenLinks ging tussen de huidige fractievoorzitter Florian Bekkers en zijn collega-Statenleden Huib van Essen en Karin Boelhouwer. Na twee stemrondes werd Huib van Essen met een ruime meerderheid gekozen tot lijsttrekker.

In zijn speech gaf Van Essen aan grote ambities te hebben:

“Bij de gemeenteraadsverkiezingen was GroenLinks alles opgeteld de tweede partij in de provincie Utrecht. Die lijn zetten we door: we gaan nu de strijd aan om de grootste partij te worden. Ik hoop en verwacht dat we in maart een historische overwinning gaan boeken. En dat is hard nodig want we willen snel meer vaart maken met de aanpak van klimaatverandering, onze natuur beschermen tegen oprukkende bebouwing en ruim baan geven aan fietsers en openbaar vervoer in plaats van nog meer asfalt.”

Met Van Essen heeft GroenLinks een lijsttrekker met een grote staat van dienst, zowel in zijn werk bij het adviesbureau CE Delft als binnen GroenLinks. Huib is sinds 2015 Statenlid en woordvoerder op de thema’s mobiliteit, energie, milieu en economie. Ook zat hij meermalen in de commissie voor het provinciale verkiezingsprogramma van GroenLinks. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 was hij campagneleider in Utrecht en stond daarmee mede aan de wieg van de spectaculaire overwinning waarbij GroenLinks met 12 zetels de grootste partij werd. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 stond hij op plek 17 van de kandidatenlijst. Huib is 49 jaar en woont met zijn vrouw en twee kinderen in het Utrechtse LeidscheRijn.

Naast de lijsttrekkersverkiezing werd op het Provinciaal Congres ook het programma en de kandidatenlijst vastgesteld. Karin Boelhouwer komt op de tweede plek te staan. De top tien wordt verder gevormd door Ali Karatas, Suzanne Vrielink, Jeroen Bart, Marjolein van Elteren, Marijke de Jong, Nelleke Groen, Ellen Brinksma en David Oude Wesselink. Jens Bosman is, met zestien jaar, de jongste kandidaat op de lijst. Hij staat op plek zestien.