De vraag hoe burgers op de hoogte raken van alle goede dingen, waarvoor politici zich inzetten, is altijd actueel. Het Houtense gemeenteraadslid Tijm Corporaal vond een creatieve oplossing.
'Voor aanpak van jeugdwerkeloosheid in de regio. Lees mijn artikel op pagina 9 van Houtens Nieuws van 23/7', twitterde GroenLinks-gemeenteraadslid Tijm Corporaal op 24 juli. Hij verwees daarmee naar een advertorial van zijn hand in de plaatselijke krant.
"Ik had raadsvragen over het onderwerp gesteld", zegt hij desgevraagd, "en heb daarna de redactie van het blad benaderd met de vraag of ze geïnteresseerd waren in een uitgebreider artikel over het onderwerp. Hoewel dat zo was, hadden ze daarvoor eigenlijk geen ruimte. Wel wilden ze in een kort bericht aandacht besteden aan mijn vragen. In een wisseling van een paar mails bleek, dat er wel een mogelijkheid was om het onderwerp in een advertorial toe te lichten. Vanwege het belang van het onderwerp heb ik toen de tekst in die vorm aangeleverd."
Niet alleen Tijm Corporaal merkt dat de aandacht voor de plaatselijke politieke in de media terugloopt. De lokale en regionale bladen lijden door de economische crisis onder teruglopende advertentie-inkomsten en bezuinigen op papier en personeel. Daardoor verdwijnt veel berichtgeving over de lokale politiek en daarmee niet alleen de democratische controle, maar ook de betrokkenheid van de burgers bij het bestuur.
Hoewel de vermenging van commerciële en redactionele berichtgeving redacties voor problemen kan stellen (waar blijft dan hun onafhankelijkheid?) is het ook voor politieke communicatie een bruikbaar middel, mits beperkt en zorgvuldig ingezet.