De 9-jarige scholiere Josephine Bink schreef onlangs een brief aan de burgemeester van De Bilt over de onveilige oversteek voor fietsers bij de Utrechtseweg (N237). GroenLinks Statenlid Huib van Essen ging bij haar op bezoek en heeft naar aanleiding daarvan schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten.

Van Essen: “Toen ik de brief las heb ik meteen contact gezocht om de situatie met eigen ogen te bekijken. Josephine, haar vriendin, overbuurjongen en vader hebben mij het kruispunt laten zien waar ze iedere dag oversteken om op school te komen. Het is inderdaad erg onoverzichtelijk en onveilig. Eerder dit jaar vond er nog een dodelijk ongeluk plaats tussen een fietser en een auto. Wat GroenLinks betreft moeten hier snel maatregelen genomen worden.”

Josephine woont in De Bilt en fietst dagelijks vanuit haar huis in de wijk Kloosterwijk naar de basisschool aan de overkant van de Utrechtseweg. De situatie is daar zo onveilig, dat ze besloot om een handtekeningenactie te organiseren en een brief te schrijven naar de burgemeester van De Bilt. De burgemeester heeft haar in een gesprek laten weten de situatie te herkennen maar dat hij er niets aan kan doen, omdat de provincie over deze provinciale weg gaat.

Maar 6 seconden groen licht

Huib van Essen is lid van Provinciale Staten en ging daarom op bezoek:

“Om aan de overkant te komen moeten deze kinderen eerst tussen een rij auto’s door, een druk fietspad oversteken en dan nog de brede N237 zelf oversteken. Omdat het verkeerslicht voor fietsers maar 6 seconden op groen staat, hebben ze nauwelijks tijd om veilig aan de overkant te komen. Daar komt nog bij dat auto’s hier vaak door rood of over de busbaan rijden. Ik vind dat hier echt wat moet gebeuren om te zorgen dat Josephine en haar klasgenoten gewoon veilig naar school kunnen en ook andere fietsers veilig kunnen oversteken.”

Verschillende maatregelen mogelijk

Naar aanleiding van zijn bezoek heeft Van Essen schriftelijke vragen gesteld. Hij vraagt het college hierin naar cijfers over de verkeersonveiligheid op de N237 en om maatregelen te nemen om de verkeersveiligheid hier te verbeteren.

Van Essen: “De makkelijkste maatregel lijkt mij om het licht voor fietsers wat langer op groen te laten staan, zodat ook kinderen veilig aan de overkant kunnen komen. Maar mogelijk kan ook het kruispunt worden aangepast en kunnen er maatregelen genomen worden om de snelheid van de auto’s te verminderen, zoals het plaatsen van flitspaden. Het zou het beste zijn om de snelheid op de hele N237 te verlagen naar 60 km/u. Met zoveel uitritten, kruisingen en oversteken is dat veel veiliger.”

GroenLinks sluit hiermee aan bij een oproep die de gemeente De Bilt begin dit jaar deed. Verkeerswethouder Ebbe Rost van Tonningen vroeg toen op verzoek van de gemeenteraad aan de provincie om de maximumsnelheid op de Utrechtseweg te verlagen naar 60 km per uur. Van Essen hoopt dat zijn actie dit een stap dichterbij brengt.