Uithoftram U-OV testrit (CC BY-SA 3.0, Jan Oosterhuis)
Uithoftram U-OV testrit (CC BY-SA 3.0, Jan Oosterhuis)

GroenLinks wil Uithoflijn zo snel mogelijk op de rails

GroenLinks wil dat er zo snel mogelijk een besluit wordt genomen over de extra benodigde financiering voor de Uithoflijn. De Uithoflijn is voor reizigers van groot belang en mag geen verdere vertraging oplopen. Daarnaast wil GroenLinks op zo kort mogelijke termijn een debat over het auditrapport over de Uithoflijn. Aanleiding voor dit debat is de kritische inhoud van het rapport over de aansturing vanuit de provincie.

Statenlid Huib van Essen: “Het auditrapport is zeer kritisch over de aansturing vanuit de provincie. Zo zijn eerdere aanbevelingen niet opgevolgd en wordt er gesproken van onvoldoende deskundigheid en communicatieproblemen. Er is daarnaast sprake van grote financiële consequenties en verdere vertraging heeft een grote impact voor reizigers en de bereikbaarheid van het Utrecht Science Park. We willen van de gedeputeerde dan ook graag horen hoe deze situatie heeft kunnen ontstaan en hoe zij daarin heeft opgetreden.”

Geen verdere vertraging

Afgelopen week bleek dat de Uithoflijn 84 miljoen euro extra gaat kosten. Uit de door de gemeente en provincie Utrecht gepresenteerde overeenkomst bleek dat 25 miljoen hiervan wordt gedragen door de gemeente en 59 miljoen door de provincie. GroenLinks vindt het belangrijk dat er snel een besluit wordt genomen over deze financiering, conform deze overeenkomst, om verdere vertraging van de Uithoflijn te voorkomen.

Huib van Essen: “Ontzettend veel reizigers zitten met smart te wachten op de Uithoflijn, het project moet dan ook niet verder vertragen. Tegelijkertijd willen we ook helderheid over hoe het zo ver heeft kunnen komen.”